V Nemčiji več kot sto mrtvih, na Nizozemskem evakuirali 10 tisoč ljudi

N1 video 16. Jul 202108:21 > 22:48 0 komentarjev
Nemčija poplave
Slikano v nemškem upravnem okrožju Köln (TWITTER/@BezRegKoeln)

Katastrofalne poplave na zahodu Nemčije so terjale več kot sto življenj. Nemška kanclerka Angela Merkel je obljubila, da bo vlada zagotovila podporo pri sanaciji škode in da ljudi ne bodo pustili samih v teh tragičnih trenutkih. Hude poplave so prizadele tudi Francijo in države Beneluksa. S poplavami se soočajo tudi v nekaterih predelih BiH.

Po zadnjih podatkih so v katastrofalnih poplavah, ki so zajele zahod Nemčije, umrli najmanj 103 ljudje, več kot tisoč jih pogrešajo, poroča tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na nemške medije in tamkajšnjo policijo. Poplave, ki so močno prizadele tudi nekatere druge države, so po poročanju BBC terjale vsaj 23 življenj tudi v Belgiji. Vremenoslovci ocenjujejo, da je na nekaterih območjih padlo več dežja kot v zadnjih stotih letih.

Meteorologi napovedujejo nadaljevanje slabega vremena ter svarijo pred novimi poplavami. Med drugim se bojijo, da bodo bregove prestopilo več rek in jezer v zvezni deželi Baden-Württemberg, v Porenju-Pfalški pa je do sobote v veljavi opozorilo o nevarnosti poplav za bolj ali manj celotno deželo.

Nemčija
Thilo Schmuelgen/REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel je svojcem žrtev izrazila sožalje. Ob obisku v Washingtonu je opozorila, da bo popolna razsežnost poplav verjetno znana šele v prihodnjih dneh. “Bojim se, da bomo šele v prihodnjih dneh dojeli celoten obseg te tragedije,” je dejala Merkel. Zavezala se je, da bo vlada zagotovila podporo tako pri reševanju življenj kot tudi pri obnovi poškodovanih stavb in da državljanov ne bodo pustili samih v teh težkih in tragičnih trenutkih. Sožalje je izrazila tudi vsem, ki so jih prizadele obsežne poplave v Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem.

Najhuje so bila prizadeta območja v nemških deželah Severno Porenje – Vestfalija in Porenje – Pfalška, poplave pa so veliko škode povzročile tudi v Belgiji, na Nizozemskem, v Luksemburgu in Švici.

Močno deževje težave povzroča tudi v BiH

Močan dež je zgodaj zvečer povzročil poplave v več občinah v severni in osrednji Bosni in Hercegovini. Vremenoslovci opozarjajo na nevarnost hudourniških poplav. Najhuje je v mestu Modriči, kjer je zaprtih več cest, domačini pa se bojijo, da bi lahko voda zalila stanovanjske hiše. Oblasti so prebivalce pozvale, naj zaščitijo svojo lastnino.

Po poročanju BBC naj bi v reševalnih akcijah v Nemčiji sodelovalo približno 15 tisoč policistov, vojakov, gasilcev in drugih. Prebivalce, ki so bili ujeti na strehah stavb, so reševali s helikopterji. Evakuirali so več krajev na zahodu Nemčije, ponekod pa so že zabeležili rahel upad ravni gladine.

Nemčija
Thilo Schmuelgen/REUTERS

Nemško obrambno ministrstvo je zaradi izrednih razmer razglasilo vojaški alarm zaradi naravne katastrofe, kar pomeni, da lahko odgovorni na terenu hitreje sprejemajo operativne odločitve. Na terenu je sicer trenutno okoli 850 vojakov, njihovo število pa še povečujejo, so sporočili z obrambnega ministrstva. Obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je ob tem oborožene sile pozvala, naj bo reševanje prizadetih zdaj njihova prva prioriteta. Odredila je že začasno ustavitev vseh drugih dejavnosti, ki niso neposredno povezane z misijami v tujini.

Predsednik Borut Pahor je nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju in belgijskemu kralju Filipu poslal sožalni pismi z izrazi sočutja preminulim, pogrešanim in njihovim najbližjim ter vsem, ki so izgubili domove, je sporočil na Twitterju. Premier Janez Janša pa je na Twitterju zapisal: “Naše misli so z žrtvami, z vsemi, ki so izgubili domove, in z reševalnimi skupinami na terenu. Pripravljeni smo pomagati.”

Ministrski premier dežele Severno Porenje – Vestfalija Armin Laschet je ob obisku prizadetih območij ekstremne vremenske razmere pripisal globalnemu segrevanju ozračja. “S takšnimi dogodki bomo znova in znova soočeni, zato moramo pospešiti prizadevanja za zaščito okolja. Podnebne spremembe niso težava ene države,” je opozoril.

Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Posledice močnega deževja v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler. FOTO: Wolfgang Rattay/REUTERS
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Bad Neuenahr-Ahrweiler VIR: Wolfgang Rattay/REUTERS
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Bad Neuenahr-Ahrweiler (Vir: Wolfgang Rattay/REUTERS)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Posledice poplav v kraju Schuld. (Vir: REUTERS)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Schuld. (Vir: REUTERS)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Kraj Schuld. (Vir: REUTERS)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Schuld. (Vir: Wolfgang Rattay/REUTERS)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Kraj Schuld (Wolfgang Rattay/REUTERS)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Kraj Schuld/REUTER

Nemški predsednik Steinmeier je danes napovedal, da bo odpotoval na prizadeta območja. “Dobil bom jasno predstavo razmer na tleh in iz zraka ter se pogovoril z vsemi, ki pomagajo, in prizadetimi,” je dejal. Poudaril je, da je sedaj najpomembnejša solidarnost in hitra podpora žrtvam poplav. “Naša država stoji skupaj ob tej hudi uri,” je dodal.

Tudi Francijo in države Beneluksa prizadele hude poplave

Katastrofalne poplave so prizadele tudi države, ki mejijo na Nemčijo. Nizozemske oblasti so tako po poročanju nemškega portala Deutsche Welle odredile evakuacijo 10 tisoč prebivalcev mesta Maastricht ter bližnjih vasi. Na tisoče prebivalcev, ki domujejo v neposredni bližini reke Maas, je tako preventivno moralo zapustiti svoje domove.

V Belgiji še vedno pogrešajo tri starejše občane. V enem od najbolj prizadetih mest v Belgiji, Liegeu, so oblasti odredile evakuacijo, tiste prebivalce, ki nimajo kam, pa pozvale, naj se preselijo v višja nadstropja stavb. Skrbi jih namreč naraščajoča gladina reke Meuse, ki teče skozi mesto in bi lahko ob nadaljnjem naraščanju povzročila zrušenje jezu. Belgija je za pomoč v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito zaprosila v sredo, za zdaj pa so se odzvale tri države. Francija je poslala čolne, helikopterje, več ekip, Avstrija čolne, Italija pa reševalno ekipo, helikopterje in čolne.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem poudaril, da “je EU polno solidarna z Belgijo v teh težkih časih in ji nudi konkretno pomoč. Izražamo sožalje družinam, ki so izgubile svoje ljubljene.”

V Luksemburgu so medtem sklicali krizni odbor, kjer bodo sprejeli nadaljnje ukrepe glede spopadanja s poplavami. V Franciji pa je poplavilo številne domove, polja ter tudi muzej 1. svetovne vojne. Po podatkih francoskih meteorologov je v dveh dneh zapadla takšna količina dežja kot prej v dveh mesecih skupaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!