Avstrija po Madžarski, Sloveniji in Slovaški uvaja tudi nadzor na meji s Češko

Svet 18. Okt 202313:31
nadzor na meji Avstrija - Češka
Foto: PROFIMEDIA

Avstrija v boju proti nezakonitim migracijam že več let nadzoruje svoje meje z Madžarsko in Slovenijo, od začetka meseca pa še meje s Slovaško. Odslej bo nadzor izvajala tudi na meji s Češko.

Avstrija je z današnjim dnem uvedla nadzor tudi na meji s Češko. Za to se je odločila po tem, ko je Nemčija zaradi ilegalnih migracij uvedla nadzor na mejah s Češko, Poljsko in Švico. Kot je v torek sporočilo notranje ministrstvo na Dunaju, želijo preprečiti premik poti tihotapcev ljudi na avstrijsko-češko mejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ministrstvo se bo glede nadzora meje usklajevalo s pristojnimi češkimi oblastmi. Nadzor bodo izvajali predvsem na šestih mejnih prehodih.

“Mednarodno sodelovanje je ključnega pomena pri odločnem ukrepanju proti nezakonitim migracijam, tihotapski mafiji in terorističnim grožnjam,” je za avstrijsko tiskovno agencijo APA poudaril notranji minister Gerhard Karner.

Avstrija v boju proti nezakonitim migracijam že več let nadzoruje svoje meje z Madžarsko in Slovenijo, od začetka meseca pa še meje s Slovaško.

Slovenija opozarja na sodbo evropskega sodišča

Ta teden je Evropsko komisijo obvestila o novem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko za še šest mesecev. Odločitev je utemeljila s pritiskom prosilcev za azil, velikim pritiskom na zunanje meje EU, grožnjo trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi.

Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora. Ob tem opozarja na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU in pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Avstrijsko notranje ministrstvo je v torek poudarilo, da poleg Avstrije nadzor na mejah izvajajo tudi schengenske države Slovaška, Poljska, Češka, Nemčija, Danska, Francija, Norveška in Švedska.

Evropska komisija je sicer septembra spričo zadnjih napovedi več držav, da bodo ponovno uvedle nadzor na svojih mejah z drugimi članicami, poudarila, da mora biti ta nadzor skrajni ukrep.