Po maratonskih pogovorih Vučić in Kurti vendarle dosegla dogovor

Svet 19. Mar 202307:21 > 14:35 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Ognen Teofilovski/REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v soboto zvečer sporočil, da sta se tako srbski predsednik Aleksandar Vučić kot kosovski premier Albin Kurti po dvanajstih urah pogovorov zavezala, da bosta izpolnjevala vse določbe iz sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Kosovom. Vučić je zvečer sicer sporočil, da nista ničesar podpisala, Kurti pa je poudaril, da je bilo Kosovo na podpis pripravljeno, in s prstom pokazal na srbskega predsednika, češ da pred podpisom beži.

Kosovo in Srbija sta po dvanajstih urah pogovorov prišla do dogovora o aneksu za izvajanje sporazuma za normalizacijo odnosov, je zvečer sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell ob koncu srečanja srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija.

Kot smo poročali, sta predstavnika Srbije in Kosovo v soboto namreč nadaljevala pogovore o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom.

Na srečanju v Bruslju konec februarja sta se oba voditelja strinjala z vsebino sporazuma. Glavna tema sobotnega srečanja je bil pogovor o aneksu o uveljavitvi sporazuma, torej o tem, kako bodo uveljavili določbe iz sporazuma. “Obe strani sta se v aneksu zavezali, da bosta izpolnili vse določbe iz sporazuma ter brez odlašanja in v dobri veri izpolnili vse svoje obveznosti,” je zvečer izjavil Borrell.

Izpostavil je, da je kosovska stran privolila v to, da v okviru dialoga takoj začnejo pogajanja glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin. “Kosovo je pristalo na takojšen – in pri tem mislim takojšen – začetek pregovorov z EU, s katerimi bi omogočili dialog o vzpostavitvi specifičnega aranžmaja in jamstev za zagotovitev ustrezne ravni samouprave za srbske skupnosti na Kosovu,” je dejal.

Borrell je še poudaril, da bo EU “od obeh strani trdno zahtevala, da izpolnita svoje obveznosti” iz dogovora, in da bodo v nasprotnem primeru sledile posledice.

Kaj je zapisano v sporazumu?

Sporazum med drugim določa medsebojno priznavanje dokumentov in nacionalnih simbolov ter da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije.

Določa tudi, da bodo državi vodila načela v ustanovni listini Združenih narodov. Pri tem izpostavlja suvereno enakost držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Izpostavlja tudi obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga.

Vučić poudaril, da nista ničesar podpisala

Vučić je po srečanju dejal, da sta s Kurtijem dosegla “nekakšen dogovor” in se dogovorila o nekaterih točkah, ki bodo postale ključni del pogajalskega okvirja ene in druge strani, a zatrdil, da nista ničesar podpisala. Dodal je, da bodo načrt o uveljavitvi sporazuma nadgrajevali.

Aleksandar Vučić
Ognen Teofilovski/REUTERS

“Oba sva na različne načine dala vedeti, kaj so meje, ki jih ne bomo prestopili. Mislim, da smo naredili dober premik v konstruktivni atmosferi in da bomo začeli delati,” je ocenil.

Po poročanju N1 Beograd je Vučić poudaril, da v načrtu implementacije ni točke o članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah. “V naslednjih mesecih nas čaka resno delo,” je dejal in izpostavil, da bo od tega odvisna tudi evropska pot Srbije.

Po njegovih besedah je sicer ključno, da je kot prioriteta postavljeno oblikovanje skupnosti srbskih občin v skladu z že prej podpisanimi sporazumi. “Če Priština tega ne bo izpolnila, ne bo napredovala, in če Srbija ni pripravljena tega storiti, ne bo napredovala. To je novo in to bo postalo del pogajalskega okvirja,” je dejal Vučić in dodal, da bo EU ocenjevala, kaj je kdo storil

Kurti o Vučićevem begu

Kosovski premier Kurti je po drugi strani Vučića obtožil, da “beži pred podpisom sporazuma” s Prištino in poudaril, da je bilo Kosovo pripravljeno na podpis.

“Bežali so tako od podpisa sporazuma kot tudi od aneksa k temu sporazumu. Bili smo pripravljeni na podpis tako v Bruslju kot tukaj v Ohridu,” je poudaril po poročanju N1 Beograd. Dejal je tudi, da pogovori o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin tečejo, a da bo trajalo še precej časa, preden bodo končani. Ponovil je znano stališče Prištine, da v skladu s kosovsko ustavo ni mogoče vzpostavljati občin na podlagi nacionalne ali etnične pripadnosti.

Albin Kurti
Ognen Teofilovski/REUTERS

Kurti je poudaril, da dogovor, ki sta ga sklenila, ni končen, je pa sprejet. “Zdaj imamo aneks, kako bomo to izvajali. Za nas je ta dogovor sprejemljiv – ne bežim od podpisa,” je poudaril.

Pogovori v okviru dialoga, ki poteka pod okriljem EU, so trajali ves dan do poznih večernih ur. Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak sta se najprej ločeno sestala z Vučićem in s Kurtijem, temu pa je sledil tristranski sestanek.

Josep Borrell
Ognen Teofilovski/REUTERS

Ministrica Fajon: Dogovor je pomemben mejnik

Sklenjen dogovor je pozdravila zunanja ministrica Tanja Fajon. Dogovor je pomemben mejnik v normalizaciji odnosov ter znamenje pripravljenosti obeh strani na sodelovanje, je zapisala na Twitterju. Dodala je, da bo Slovenija podpirala hitro implementacijo dogovora, od katere je odvisen napredek Kosova in Srbije na poti v EU.

Rezultat srečanja v Ohridu je pozdravil tudi posebni ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar. Obema stranema je čestital in pohvalil trud EU ter napovedal, da bodo ZDA pomagale pri implementaciji sporazuma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!