Po najhujši železniški nesreči v Grčiji tožba zoper premierja ter 16 pristojnih

Svet 16. Maj 202322:46 0 komentarjev
Louiza Vradi/REUTERS

Svojci žrtev najhujše železniške nesreče v Grčiji, v kateri je 28. februarja umrlo 57 ljudi, so danes tožili premierja Kiriakosa Micotakisa ter še 16 drugih politikov in vodstvenih delavcev železniških podjetij, je sporočil njihov predstavnik Kristos Konstantinidis. Tožbo so sicer vložili v tednu pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v nedeljo.

V mestu Larisa, blizu katerega se je zgodila februarska tragedija, ko sta čelno trčila potniški in tovorni vlak, je predstavnik skupine tožnikov Konstantinidis, ki je v nesreči izgubil soprogo, povedal, da ob premierju tožijo tudi ministre in bivše ministre ter druge visoke predstavnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je v izjavi, ki so jo objavili tudi na spletni strani larissanet, izpostavil, da je zaradi vložitve tožbe, s katero želijo vse odgovorne pripeljati pred sodišče, “danes pomemben dan, pomembnejši od nedeljskih parlamentarnih volitev”.

Na objavljenem seznamu je videti, da so ob premierju tožili tudi sedanjega in bivšega ministra za promet ter nekdanje in sedanje vodilne predstavnike grškega javnega železniškega podjetja Ose in zasebnega železniškega podjetja Hellenic Train, ki upravlja potniške in tovorne vlake na progah podjetja Ose.

Po čelnem trčenju potniškega in tovornega vlaka, ki sta več kilometrov peljala po isti progi, ne da bi se vklopil opozorilni sistem, so prišle na dan resne napake v delovanju železnic v Grčiji. Za tragedijo, ki je sprožila večtedenske množične proteste po vsej državi, so jezni prebivalci okrivili zamude pri nadgradnji varnostnih sistemov.

Konservativni predsednik vlade Kiriakos Micotakis, ki se bo v nedeljo na parlamentarnih volitvah potegoval za drugi mandat, je za nesrečo najprej krivil “tragično človeško napako”, nato pa prosil za odpuščanje zaradi pomanjkljivosti in težav v železniškem prometu. Minister za promet Kostas Karamanlis je še isti dan odstopil.

Predstojnik železniške postaje v Larisi, ki je bil tisto noč v službi, je bil po tragediji v priporu, prav tako tudi železniški inšpektor.

Potniški vlak je potoval iz Aten v Solun, drugo največje grško mesto na severu države. Večina žrtev so bili mladi, stari do 30 let, med njimi tudi številni študenti, ki so se vračali s podaljšanega konca tedna. Zaradi pritiska nezadovoljne javnosti, ki je oblasti obtoževala malomarnosti, se je Micotakis odločil za razpis parlamentarnih volitev v maju, čeprav se bo štiriletni mandat njegovi vladi iztekel julija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!