Po napadih želve na Hrvaškem namestili table: Kopanje na lastno odgovornost

Svet 23. Avg 202310:19 2 komentarja
glavata kareta
PROFIMEDIA

Po več napadih morske želve na hrvaškem otoku Čiovo so na plaži postavili opozorilne table. Plažo Slatina so razglasili za nevarno za kopanje, obiskovalci pa se kopajo na lastno odgovornost.

Čeprav si na vroče poletne dni obiskovalci plaže Slatina na hrvaškem otoku Čiovo želijo ohladitve v morju, tega gotovo ne bodo storili tisti, ki jih je na tej plaži že ugriznila želva. Od začetka meseca se namreč na območju te plaže giblje več kot meter dolga glavata kareta, ki je ugriznila že štiri kopalce.

Prisotnost želve ob ponavljajočih se napadih postaja težava, vendar strokovnjaki trdijo, da imajo zvezane roke. Morske želve so namreč zaradi ogroženosti zaščitene živali. So edini plazilci v Jadranskem morju. Samice pridejo na kopno le, ko ležejo jajca.

Zato je Inštitut za morje in kras na obali postavil opozorilne table. Te v hrvaščini in angleščini opozarjajo na želvo, ki napada kopalce. Zapisano pa je tudi, da se obiskovalci plaže kopajo na lastno odgovornost. Kopalcem še svetujejo, naj se želvi ne približujejo in naj je ne motijo.

opozorilo pred želvo na otoku Čiovo
dnevnik.hr

Turisti ne vedo, ali naj se šalijo ali bojijo

“Izdali smo sedem ali osem opozoril. Kopalci naj bodo previdni,” je za dnevnik.hr povedal Guido Piasevolli z Inštituta za morje in kras.

Za dnevnik.hr so spregovorili tudi nekateri obiskovalci plaže in domačini. Povedali so, da je ugriz želve močan in boleč. Omenili pa so tudi nekatere dodatne primere napada želve na ljudi. Turisti ne vedo, ali naj se šalijo ali bojijo.

Kljub temu je bilo ob obisku novinarske ekipe na plaži veliko kopalcev, številnih pa prisotnost želve ni odvrnila od plavanja v morju.

glavata kareta
PROFIMEDIA

Želva bo območje verjetno zapustila ob znižanju temperature morja

“Ni neobičajno, da je morska želva več dni blizu obale, a tu ne moremo ničesar storiti, ker je strogo zaščitena vrsta živali, človek pa vstopa v njen dom,” je za Hino pojasnil profesor za morske študije na splitski univerzi Alen Soldo.

“Med iskanjem hrane lahko pridejo blizu obale in s tem kopalcev, pri čemer se lahko počutijo ogrožene, čeprav se jih kopalci najpogosteje niti ne zavedajo,” je dodal. Ocenil je tudi, da bo želva na območju Slatine ostala, dokler se ne bo znižala temperatura morja. Potem se bo spustila v globine.

Glavata kareta ima lahko oklep dolžine več kot 110 centimetrov in tehta tudi do 115 kilogramov. Ima je dobila po izrazito veliki glavi z močno čeljustjo. V povprečju živi do 60 let in je ena od dveh vrst morskih želv, ki gnezdita v Sredozemlju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje