Po napadu ruske vojske v Dnipru še vedno pogrešajo 20 ljudi

Svet 17. Jan 202311:26 > 13:28 3 komentarji
Aftermath of Dnipro apartment block destruction following missile strike
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

V Dnipru na vzhodu Ukrajine po sobotnem napadu ruske vojske še vedno pogrešajo 20 ljudi. Doslej so reševalci izpod ruševin potegnili 41 mrtvih in okoli 80 ranjenih. S tem je prav tako povezan današnji odstop svetovalca ukrajinskega predsednika Oleksija Arestoviča. Ta je odstopil, saj so se po njem vsule številne kritike zaradi izjave, da je morda za dogodek v Dnipru kriva ukrajinska zračna obramba.

V Dnipru na vzhodu Ukrajine, ki je bil v soboto tarča ruskega raketnega napada, danes nadaljujejo iskanje pogrešanih. Teh je po zadnjih podatkih še vedno več kot 20. Doslej so reševalci sicer odstranili že 90 odstotkov ruševin stanovanjske zgradbe, ki so jo zadele ruske rakete, je sporočil guverner regije Dnipropetrovsk Valentin Rezničenko.

Doslej so reševalci izpod ruševin potegnili 41 mrtvih in okoli 80 ranjenih, med katerimi je 16 otrok. V bolnišnicah se zdravi 28 ljudi, številni pa so v kritičnem stanju. 25 jih še vedno pogrešajo.

Po podatkih reševalnih služb so delavci od začetka reševalnih del odstranili že več kot 9.000 ton ruševin stanovanjske stavbe in 41 poškodovanih avtomobilov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za vojni zločin. “Nobenega dvoma ni: vsaka oseba, ki je kriva za ta vojni zločin, bo identificirana in privedena pred roko pravice,” je dejal v rednem nagovoru v ponedeljek zvečer.

Ruski minister pozval vojake, naj storijo vse za zmago

Medtem je ruski obrambni minister Sergej Šojgu obiskal območje spopadov v Ukrajini, da bi se seznanil z razmerami in vojakom podelil odlikovanja. Ob tem naj bi jih pozval, naj za zmago storijo vse.

Napad v Dnipru je bil najhujši izmed sobotnih raketnih napadov ruskih sil po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To so bili sicer prvi obsežni ruski napadi v novem letu, večinoma pa so bili usmerjeni v ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

V luči civilnih žrtev sta tako EU kot mednarodna skupnost napad na stanovanjsko stavbo v Dnipru ostro obsodili. Švedski premier Ulf Kristersson, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, ga je prav tako označil za vojni zločin, medtem ko je tiskovni predstavnik EU za zunanje zadeve Peter Stano napovedal, da “ti zločini ne bodo ostali nekaznovani”.

V Kremlju so odgovornost za napad zanikali in dejali, da bi ga lahko povzročila ukrajinska zračna obramba.

Evropska komisija je danes Ukrajini izplačala prvo posojilo v višini treh milijard evrov iz 18 milijard evrov vrednega programa makrofinančne pomoči za letošnje leto, so sporočili v Bruslju. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) poudarila, da je to močno sporočilo. Memorandum o soglasju za zagotovitev financiranja Ukrajini v letu 2023 v obliki posojil so v ponedeljek podpisali izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis v imenu EU, ukrajinski finančni minister Sergij Marčenko ter vodja ukrajinske narodne banke.

Zaradi sporne izjave odstopil svetovalec ukrajinskega predsednika

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je danes v luči številnih kritik odstopil. Kritike so se nanj vsule po njegovi izjavi, da bi za ruski napad na stanovanjski blok v Dnipru na vzhodu Ukrajine lahko bila odgovorna ukrajinska zračna obramba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oleksij Arestovič
PROFIMEDIA

Številni so 47-letniku očitali, da širi rusko propagando. Arestovič se je že opravičil žalujočim družinam za svojo izjavo. Ukrajinske letalske sile pa so danes zanikale ugibanja, da bi lahko prestregle ruske rakete Kh-22.

V predsednikovem uradu je bil Arestovič zaposlen od decembra 2020. Zaradi svojih izjav med rusko invazijo je postal ena bolj prepoznavnih osebnosti na Zahodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje