Po napadu z nožem in izgredih v Dublinu okrepljena prisotnost policije

Svet 24. Nov 202307:48 > 11:22 1 komentar
v dublinu so izbruhnili izgredi
Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Po sinočnjih izgredih, ki so na ulicah Dublina sledili napadu z nožem na žensko in tri otroke, so se razmere umirile. Na ulicah ostaja večje število policistov. Napadeno četverico zdravijo v bolnišnici, kjer je petletna deklica še vedno v kritičnem stanju.

Potem ko so v četrtek zvečer irsko prestolnico Dublin pretresli obsežni nasilni izgredi, so se ponoči razmere umirile. Povod za izgrede je bil napad z nožem na žensko in tri otroke v bližini šole. V njem sta bili huje ranjeni ženska in petletna deklica, ki je še vedno v kritičnem zdravstvenem stanju, poroča irska nacionalna televizija RTE. Lažje sta bila ranjena še dva otroka, stara pet in šest let.

Policija je napadalca aretirala, ne išče pa nobenega drugega morebitnega osumljenca za napad, saj ocenjujejo, da je deloval sam. Motiv za napad še ni znan, policija preučuje vse možnosti. Po informacijah BBC naj bi bil storilec irski državljan, ki v državi živi že 20 let.

Izgredi so izbruhnili v četrtek zvečer. Izgredniki so zažigali vozila, med njimi avtobuse in policijska vozila, in plenili po trgovinah. Večkrat so se soočili tudi s policijo, nekateri izgredniki so prižigali pirotehniko, drugi pa so metali v policijo stole in mize, ki so stale pred restavracijami in bari, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah policije je bilo aretiranih 34 ljudi, izgredniki pa so poškodovali 13 trgovin ter zažgali in uničili 11 policijskih vozil, tri avtobuse in mestni tramvaj.

Izgredi so vztrajali do poznega večera, ponoči pa so se razmere umirile. Kljub temu pa so tudi ponoči še poročali o motnjah v javnem prometu, zelo zaposleni so bili tudi reševalci, poroča britanski BBC.

Najhujše nasilje v zadnjih desetletjih

Vodja irske policije Drew Harris je odgovornost za nemire pripisal “skupini huliganov, ki jo vodi skrajno desna ideologija”. Na današnji novinarski konferenci je dejal, da je šlo za najhujše tovrstno nasilje na Irskem v zadnjih desetletjih.

Ob tem je zagovarjal odziv policistov na četrtkovo dogajanje in dodal, da bodo opravili “temeljni pregled taktik vzdrževanja javnega reda in miru”. Pričakujejo namreč, da bi lahko prišlo do novih izbruhov nasilja, na kar se bodo po njegovih besedah danes ustrezno pripravili in okrepili prisotnost policistov v prestolnici.

Irska pravosodna ministrica Helen McEntee je prizore označila za nesprejemljive. Poudarila je, da “ne smemo dovoliti, da bi nasilni in manipulativni elementi izkoristili grozljivo tragedijo za razdejanje.” Danes je v izjavi za medije dodala, da so policisti izgrede “večinoma uspeli omejiti na zelo majhno območje,” nasilnežem, ki so jih napadli, pa bi lahko grozile zaporne kazni do 12 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje