Po novem bi bilo lahko zaščitenih 80 odstotkov Amazonije

Svet 06. Sep 202121:49 0 komentarjev
amazonija, amazonski gozd
Bruno Kelly/REUTERS

Približno 1400 članov Mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN) bo na kongresu v Marseillu ta teden glasovalo o predlogu staroselskih prebivalcev, da bi po novem pod zaščiteno območje spadalo 80 odstotkov Amazonije. Predlog so predložili, da bi ustavili silovito krčenje gozdov in izkoriščanje dragocenih mineralov in nafte.

V zadnjih dveh desetletjih se je območje Amazonije namreč močno zmanjšajo, vsako leto za približno 10 kvadratnih kilometrov glede na satelitske posnetke, piše francoska tiskovna agencija AFP. “To je nujno, ne samo za nas ampak za človeštvo,” je na kongresu IUCN v Marseillu za AFP dejal Jose Gregorio Diaz Mirabal, vodja enega izmed venezuelskih ljudstev.

Diaz Mirabal je predložil predlog o zaščiti Amazonije v imenu novo sprejete organizacije v IUCN COICA, ki predstavlja več kot dva milijona staroselcev v devetih državah Amazonije. “Bili smo zanemarjeni, zdaj pa imamo glas in bomo izkoristili svojo volilno pravico,” je dejal.

Nedavne raziskave so opozorile, da bi se zaradi masovnega uničenja tropskih gozdov in podnebnih sprememb amazonski gozd lahko iz tropskega gozda spremenil v pokrajino, podobno stepi. Znanstveniki pravijo, da to ne bi močno spremenilo le lokalnega podnebja, ampak bi prav tako vplivalo na svetovno podnebje.

amazonija, amazonski gozd
Ueslei Marcelino/REUTERS

Čeprav glasovanje, ki bo potekalo ta teden, ne bo pravno zavezujoče, pa kaže na držo avtohtonih prebivalcev. “Vlade naprošamo, da nam pomagajo zaščititi naše območje, ki je tudi območje človeštva. Če bo amazonski pragozd izginil, bodo ljudje povsod začeli umirati. Tako preprosto je,” je na novinarski konferenci dejal Diaz Mirabel. Dodal je: “Ključno je, da se preneha izkoriščati nafto, zlato in uran. To je bogastvo za Evropo, ZDA, Rusijo in Kitajsko, ampak revščina za nas.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!