Po pomilostitvi katalonski voditelji zapustili zapor

Svet 23. Jun 202115:11 0 komentarjev
Katalonski voditelji
Albert Gea/REUTERS

Katalonske voditelje, ki so bili zaradi svoje vloge v poskusu osamosvojitve Katalonije leta 2017 obsojeni na večletne zaporne kazni, so ob izpustitvi iz zapora pričakali njihovi podporniki. Vzklikali so: "Neodvisnost, neodvisnost!"

Devet katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev, ki jih je španska vlada pomilostila včeraj, so danes zapustili zapor, v katerem so bili zaradi svoje vloge pri poskusu odcepitve Katalonije ob Španije leta 2017.

Sedem zaprtih moških je iz zapora Lledoners, ki leži okoli 70 kilometrov severozahodno od Barcelone, odkorakalo v dežju. Pred zaporom so jih pričakali njihovi podporniki, ki so vzklikali “Neodvisnost, neodvisnost!”, poročajo tuje tiskovne agencije. Pred zaporom jih je pričakal tudi novi katalonski predsednik Pere Aragonès. Izpuščeni zaporniki, med katerimi je bil tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, so v rokah držali napis “Svoboda za Katalonijo” in zastavo katalonskega gibanja za neodvisnost. Obenem sta dva druga zapora zapustili dve zapornici.

“Naj živi svobodna Katalonija!” je ob odhodu iz zapora povedal Junqueras, ki je prestajal najvišjo, 13-letno zaporno kazen. “Do dneva zmage bomo skupaj z vsemi delali za to, da bi uresničili sanje Katalonske republike,” je dodal.

 Jordi Sanchez in Jordi Cuixart
Albert Gea/REUTERS

Spomnimo, španska vlada je včeraj potrdila pomilostitev zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so bili zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve regije od države leta 2017 več kot tri leta v zaporu. Pomilostitve so delne in pogojne. Izpuščeni voditelji, ki so bili obsojeni zaradi vstajništva, nekateri pa tudi zaradi zlorabe javnih sredstev, še naprej ne bodo smeli opravljati javnih funkcij, prav tako pa v obdobju od treh do šestih let ne bodo smeli zagrešiti resnih zločinov.

Katalonski voditelji
Albert Gea/REUTERS

Španski premier Pedro Sánchez je včeraj poudaril, da želi njegova vlada s tem odpreti pot dialogu med Madridom in Barcelono. Katalonski predsednik Aragonès je pozdravil odločitev španske vlade in Sáncheza pozval k amnestiji ter novemu referendumu o neodvisnosti Katalonije. Sánchez je danes v parlamentu znova zavrnil možnost zakonitega referenduma.

“To ni samo vprašanje, ki je neustavno, ampak gre tudi za to, da ne moremo nadaljevati z deljenjem katalonske družbe,” je povedal. Konservativne opozicijske stranke so Sáncheza zaradi pomilostitev znova pozvale k odstopu, navajajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!