Po ponovnem štetju glasov predsednik Republike Srbske postal Milorad Dodik

Svet 27. Okt 202217:26 0 komentarjev
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Po ponovnem štetju glasov z oktobrskih volitev v Republiki Srbski je državna volilna komisija Bosne in Hercegovine (CIK) danes potrdila izvolitev Milorada Dodika za predsednika omenjene entitete. Ponovno štetje glasov je zaradi suma volilne kraje zahtevala opozicija v Republiki Srbski, ki je med drugim proti Dodiku vložila tudi kazensko prijavo.

Opozicija je po oktobrskih volitvah v Republiki Srbski zahtevala ponovno štetje glasov zaradi suma volilne kraje, saj je bila prepričana, da je njihova kandidatka Jelena Trivić dejanska zmagovalka volitev. Vendar pa je državna volilna komisija Bosne in Hercegovine (CIK), kot je dejal njen predsednik Suad Arnautović, po ponovnem štetju glasov z več kot 2000 volišč ugotovila, da je na volitvah kljub vsemu največ glasov prejel Milorad Dodik, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po besedah članice CIK Irene Hadžiabdić je volilni proces sicer zaznamovala vrsta pomanjkljivosti, ki pa so bile predvsem tehnične narave in niso vplivale na voljo volivcev. Po besedah drugega člana CIK Ahmeta Šantića tako ni razloga, da rezultatov volitev ne bi potrdili. O vseh nepravilnostih, ugotovljenih pri ponovnem štetju, so sicer obvestili tožilstvo BiH.

Vanja Bjelica Prutina, prav tako članica CIK, pa je izrazila zahtevo, da se potrditev rezultatov preloži. Po njeni oceni poročilo glavnega centra za štetje glasov v Zetri v nekaterih točkah ni dalo zadovoljivih odgovorov.

Center je namreč pred tem ugotovil številne nepravilnosti pri izvedbi volitev, med drugim, da mu niso bile dostavljene vse neporabljene glasovnice in da so nekatere vreče z glasovnicami izginile. Bjelica Prutina je ocenila, da bi rezultat volitev lahko bil drugačen, če bi se te vreče našle, navaja bosanski spletni portal klix.ba.

Vendar pa je drugi član CIK Vlado Rogić dejal, da “zaradi nekaj nepravilnosti ni mogoče ponoviti volitev”, saj bi v tem primeru to lahko počeli v nedogled.

Vodja Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Dodik je v preteklosti že zasedal predsedniški stolček v Republiki Srbski. Medtem je entiteta dobila tudi nova podpredsednika, in sicer Ćamila Durakovića kot predstavnika Bošnjakov in Ivana Begića kot predstavnika Hrvatov.

Pred tem se je v torek zvečer v Banjaluki zbrala množica ljudi in izrazila podporo oblastem Republike Srbske. Na shodu so CIK sporočili, da je ljudstvo v Republiki Srbski za svojega predsednika izvolilo Dodika in da naj komisija tega ne poskuša spremeniti. “Dokler me bo narod volil, bom tu,” je zbranim takrat sporočil novoizvoljeni predsednik Dodik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!