Po porazu se je končno oglasil tudi Zoran Milanović

Svet 18. Apr 202415:40 2 komentarja
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Po porazu na sredinih parlamentarnih volitvah, na katerih je opozicijska SDP osvojila 42 poslanskih mandatov, se je končno oglasil poraženi Zoran Milanović.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović se je po sredinem porazu stranke SDP na parlamentarnih volitvah prvič oglasil prek zapisa na družbenem omrežju Facebook.

Kot je poudaril, je hrvaška ustava jasna. Mandat za sestavo nove vlade lahko prejme le tisti, ki dokazano uživa podporo 76 poslancev, izvoljenih v hrvaški sabor. “Razprave o oblikovanju nove parlamentarne večine so v teku in vsi, ki sodelujejo v teh razpravah, morajo upoštevati voljo naroda, ki so jo izrazili na volitvah. Kot doslej, se bom tudi v tej situaciji držal črke zakona hrvaške ustave,” je zapisal.

Opozicijska SDP, ki je za premierja želela predlagati prav svojega nekdanjega predsednika Milanovića, je sicer velika poraženka tokratnih volitev. Vladajoča stranka HDZ s premierjem Andrejem Plenkovićem na čelu je osvojila 61 poslanskih mandatov v 151-članskem saboru. HDZ, ki je pred štirimi leti osvojila pet mandatov več, za sestavo nove vlade pa potrebuje najmanj 76 poslancev, koalicije ne bo mogla sestaviti le s sedanjimi koalicijskimi partnerji in predstavniki manjšin. Po oceni hrvaških političnih analitikov bo Plenković novo koalicijo najverjetneje sestavil z desnim Domovinskim gibanjem, ki je na volitvah osvojilo 14 mandatov.

Fotomontaža: N1

Milanovićeva SDP je prejela 42 mandatov, torej le enega več kot pred štirimi leti. Hrvaški predsednik je ob porazu na Facebooku še zapisal, da so stranke, ki “trdo stojijo na strani boja proti korupciji, ki nočejo Hrvaške, ujete v pasteh korupcije, kriminala in neenakosti pred zakonom”, dobile dve tretjini glasov hrvaških državljanov.

“Vaši glasovi so zavezujoči. Imate pravico pričakovati in zahtevati od njih – kot tudi od vseh nas, ki ste jih izbrali –, da držijo besedo. Brez tega ne moremo biti demokratična družba, politika pa se zreducira le na trgovino in skrb za lastne interese,” je dodal.

Milanović se je ob tem zahvalil vsem, ki so v sredo glasovali, in poudaril, da je z odločitvijo, da parlamentarne volitve razpiše sredi tedna, želel spodbuditi čim višjo volilno udeležbo. Ta je bila sicer res precej visoka. Z 62,3 odstotka je bila tretja najvišja v zadnjih 24 letih. “Verjel sem in še vedno verjamem, da moramo o prihodnosti naše domovine odločati vsi. Visoka udeležba na voliščih je potrdila, da imajo Hrvati radi svojo državo, vanjo verjamejo in si želijo sprememb.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje