Po vrnitvi v domovino nekdanji tajski premier zaprosil za pomilostitev

Svet 31. Avg 202314:24 0 komentarjev
Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra.
Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra. (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra je zaprosil za kraljevo pomilostitev, so poročanje tajskih medijev za francosko tiskovno agencijo AFP danes potrdili na pravosodnem ministrstvu. Thaksin se je nedavno po več letih izgnanstva vrnil na Tajsko, kjer se sooča z več kazenskimi obtožbami, vendar trdi, da so politično motivirane.

Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra je zaprosil za pomilostitev in preklic osemletne zaporne kazni, ki mu jo je sodišče na podlagi predhodnih obsodb odredilo zaradi podkupovanja in zlorabe oblasti. Poročanje tajskih medijev o njegovi prošnji za pomilostitev, ki je bila sicer pričakovana, je danes za AFP potrdil tajski začasni minister za pravosodje Wissanu Krea-ngam.

V skladu s tajsko zakonodajo lahko zaporniki vložijo prošnjo za pomilostitev, ki jo minister za pravosodje prek predsednika vlade posreduje tajnemu svetu, nato pa o njej odloči kralj Maha Vajiralongkorn. Celoten postopek naj bi običajno trajal od enega do dveh mesecev.

Bivši premier Thaksin, ena najvplivnejših in najbolj kontroverznih osebnosti v sodobni tajski zgodovini, se je pred dvema tednoma po 15 letih izgnanstva vrnil v domovino. Ob prihodu so ga prepeljali v zapor, a naj po pričakovanjih tam ne bi ostal dolgo, saj se je njegova stranka Pheu Thai prav na dan njegovega prihoda z izvolitvijo novega premierja Sretthe Thavisina vrnila na oblast.

Bivši tajski premier Srettha Thavisin ob povratku v domovino.
Bivši tajski premier Srettha Thavisin ob povratku v domovino. (Foto: PROFIMEDIA)

Pheu Thai, ki je na majskih splošnih volitvah zasedla drugo mesto, je novo vlado oblikovala po tem, ko je izstopila iz širokega zavezništva pod vodstvom progresivne opozicijske stranke Naprej (MFP), ki je sicer zmagala na volitvah, in sklenila zavezništvo s konservativci.

S tem se je na Tajskem končala več mesecev trajajoča politična negotovost, ki je sledila majskim volitvam, sovpadanje Thaksinovega povratka z vrnitvijo njegove stranke na oblast pa je sprožilo ugibanja, da je bil v ozadju sklenjen dogovor glede njegove usode.

Thaksin, kontroverzni milijarder in nekdanji lastnik angleškega nogometnega kluba Manchester City, ki je obogatel v telekomunikacijski industriji, je bil za tajskega premierja izvoljen leta 2001, nato pa je bil leta 2006 strmoglavljen v vojaškem udaru. Dve leti kasneje je pobegnil iz države, da bi se v luči več kazenskih postopkov zaradi korupcije, zlorabe oblasti in nespoštovanja monarhije izognil zaporu. Sedaj pa vse kaže, da se po vrnitvi v državo namerava vrniti tudi v tajsko politiko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!