Po prometnem incidentu odstopila novozelandska pravosodna ministrica

Svet 24. Jul 202315:47 0 komentarjev
Kiritapu 'Kiri' Allan
PROFIMEDIA

Novozelandska ministrica za pravosodje je odstopila, potem ko je bila v nedeljo pod vplivom alkohola udeležena v prometni nesreči in ni upoštevala navodil policije.

Novozelandska ministrica za pravosodje Kiritapu ‘Kiri’ Allan je odstopila, potem ko je bila po prometni nesreči v nedeljo zvečer obtožena neprevidne vožnje in ni upoštevala navodil policije, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil predsednik vlade Chris Hipkins. Presegla naj bi tudi dovoljeno količino alkohola v krvi.

Policija je ministrici izdala odločbo o prekršku, ker je preizkus vsebnosti alkohola v krvi pokazal, da je presegla dovoljeno količino, je še povedal Hipkins. Po nesreči so jo policisti za kratek čas tudi pridržali, več podrobnosti pa za zdaj ni znanih.

“Ni sprejemljivo, da je minister za pravosodje obtožen kaznivega dejanja. Dejanja ministrice Allan so neopravičljiva, čeprav sem bil obveščen, da je v času incidenta doživljala izjemno čustveno stisko,” je dejal Hipkins.

Kiritapu ‘Kiri’ Allan: Ne morem ostati na položaju, “nemudoma odstopam”

Allan je nato danes dejala, da v luči tega dogodka ne more ostati na položaju, zato “nemudoma odstopa”. Priznala je, da se je v zadnjem času soočala z zasebnimi težavami, in dodala, da se bo vsaj za nekaj časa umaknila iz politike.

Z današnjim odstopom je Allan postala četrta ministrica oziroma minister, ki je zapustila levosredinsko vlado pod vodstvom Chrisa Hipkinsa, odkar je slednji januarja zamenjal Jacindo Ardern na položaju predsednika oziroma predsednice vlade.

Odstop Kiri Allan po navedbah AFP pomeni nove težave za Hipkinsa in vlado pod vodstvom njegove laburistične stranke, saj bodo na Novi Zelandiji oktobra potekale parlamentarne volitve. Hipkinsovi laburisti glede na zadnje javnomnenjske raziskave rahlo zaostajajo za opozicijsko desnosredinsko Nacionalno stranko.

Še pred današnjim odstopom ministrice za pravosodje je Hipkins nedavno priznal, da je njegova vlada preživela nekaj kaotičnih mesecev, potem ko so jo v obdobju od marca do junija že zapustili trije ministri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!