Po racijah še obtožnica zoper dva vodilna pri hongkonškem časniku Apple Daily

N1 video 18. Jun 202112:12 > 26. Jul 2021 16:31 0 komentarjev
Policist pred uredništvom Apple Daily
Lam Yik/REUTERS

Policija je v Hongkongu proti dvema izmed vodilnih v časniku Apple Daily vložila obtožnico v skladu z zakonom o nacionalni varnosti. Po poročanju časnika gre za njihovega odgovornega urednika Ryana Lawa in izvršnega direktorja Cheung Kim-hunga.

Policija v Hongkongu je po racijah, ki jih je v četrtek izvedla na sedežu demokraciji naklonjenega časnika Apple Daily, in aretacijah več vodilnih danes proti dvema izmed njih vložila obtožnico v skladu z zakonom o nacionalni varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sporočila policija, sta 47- in 59-letnik obtožena “sodelovanja s tujo državo ali zunanjimi elementi z namenom ogrožanja nacionalne varnosti”. Glede na poročanje časnika Apple Daily gre za njihovega odgovornega urednika Ryana Lawa in izvršnega direktorja Cheung Kim-hunga.

Obtožnica sledi četrtkovi preiskavi policije na sedežu do političnega vodstva v Pekingu kritičnega časnika, med katero je okrog 500 policistov zaseglo številne računalnike in drugo gradivo. Vzrok za operacijo so bili po navedbah oblasti članki z domnevnimi pozivi k sankcijam proti Kitajski.

Uredništvo Apple Daily
Jessie Pang/REUTERS

Članki, objavljeni v Hongkongu, so bili tokrat prvič povod za aretacije v skladu z lani uvedenim zakonom o nacionalni varnosti. Aretiranih je bilo skupno pet ljudi, po navedbah policije preostal trije ostajajo v pridržanju in jih zaslišujejo. Obtožena dvojica bo v soboto stopila pred sodnika.

Po zamrznitvi premoženja Apple Daily povečal naklado

Dolgoletna novinarska in predavateljica na univerzi Baptist v Hongkongu Rose Luqiu je poudarila, da pridržanja slabo vplivajo na svobodo tiska. “Ima slab vpliv, tudi če vlada to zanika. Pomislite: če ste novinar, ki dela v medijih, ste prestrašeni. Policija je namreč dejala, da je povod 30 novinarskih prispevkov, zato ne morete biti prepričani, ali gre za novice, komentarje, kolumne ali uredniške prispevke,” je povedala za Reuters.

Opozorila je, da imajo mediji pomembno vlogo v družbenih gibanjih. So namreč pomemben dejavnih za aktivacijo prebivalcev k sodelovanju v družbenih gibanjih, pravi.

Preiskave policije pa imajo tudi finančne posledice za dnevno delovanje časnika. Policija je namreč zamrznila premoženje treh podjetji, povezanih s časnikom, ki je vredno več kot dva milijona ameriških dolarjev. “Četudi pravijo, da ciljajo produkcije dnevnih novic, pa je delovanje uredništva po tem zelo oteženo,” je dejala Rose Luqiu.

Apple Daily je po tej potezi policije petkovo naklado iz običajnih 80.000 izvodov povečal na 500.000 izvodov. Podporniki demokraciji naklonjenega časnika pa so zjutraj prišli na stojnice, da bi kupili svoj izvod.

V Hongkongu na podlagi spornega zakona o nacionalni varnosti aretirali že več kot sto ljudi

Na podlagi sporne zakonodaje, ki jo je Kitajska pred približno letom dni uveljavila v Hongkongu, je bilo doslej prijetih že več kot sto ljudi. Več kot 60 so jih tudi obtožili in veliki večini so jim zavrnili plačilo varščine.

Zakon je bil sprejet v odziv na množične proteste, na katerih so ljudje zahtevali več demokratičnih svoboščin, z njim pa so okrnili pravosodno avtonomijo območja in olajšali kaznovanje protestnikov. Med drugim kriminalizira izdajstvo, odcepitev, prevrat in sodelovanje s tujimi silami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!