Po raketiranju Izrael napadel tarče v Libanonu in Gazi

Svet 07. Apr 202308:27 0 komentarjev
Zračni napadi na Gazo
REUTERS/Ashraf Amra

Izraelska vojska je sporočila, da je v Libanonu in na območju Gaze izvedla zračne napade na tarče, povezane s palestinsko militantno skupino Hamas. S tem so se odzvali na izstrelitev 34 raket z libanonskega na izraelsko ozemlje.

Izraelske obrambne sile so sporočile, da je bila na jugu Libanona zadeta “teroristična infrastruktura Hamasa”. Ob tem so dodali, da Hamasu ne bodo dovolili delovanja iz Libanona in da je ta država “odgovorna za vsak usmerjen napad, ki izvira z njihovega ozemlja”.

Napetosti so visoke že od začetka tega tedna, saj je izraelska policija na dve zaporedni noči izvedla racijo v jeruzalemski mošeji al Aksa, ki je za muslimane sveti kraj. Racijam so sledili nasilni spopadi s Palestinci v mošeji in ogorčenje v širši regiji. Po podatkih Rdečega polmeseca je bilo ranjenih okoli 40 Palestincev, policija, ki je ob posredovanju med drugim uporabljala tudi solzivec, gumijaste naboje in šok granate, pa je pridržala okoli 350 ljudi.

Tudi v četrtek je bilo z območja Gaze po navedbah izraelske vojske izstreljenih sedem raket, ki pa so eksplodirale v zraku. Lokalni mediji so poročali, da je odgovornost za raketne napade prevzel Islamski džihad, ki ga financira Iran. Napade je izvedel “v odgovor na dogodke v Jeruzalemu”. Žrtev rakete niso zahtevale.

Rusija je danes pozvala Izrael, Palestince in Libanon h končanju stopnjevanja nasilja ter k obnovi trajne prekinitve ognja.

Proiransko islamistično gibanje Hezbolah v Libanonu je že podprlo ukrepanje palestinskih organizacij proti Izraelu po nasilju v al Aksi. Kmalu za tem pa so v četrtek izraelske sile sporočile, da so identificirale 34 raket, ki so bile izstreljene z libanonskega na izraelsko ozemlje.

25 raket je izraelska zračna obramba prestregla, pet pa jih je padlo na ozemlje Izraela. Po poročanju izraelske reševalne službe sta bili v napadu lažje ranjeni dve osebi. Tiskovni predstavnik izraelskih sil Richard Hecht je za napad obtožil palestinske skupine. Misija ZN v Libanonu Unifil pa je opozorila, da so razmere izjemno resne in vse strani pozvala k zadržanosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!