Po razburjenju zaradi spornega ruskega širjenja mej EU s pozivom Moskvi

Svet 24. Maj 202416:02 0 komentarjev
EU RUSIJA
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija je danes kot nesprejemljivo obsodila rusko odstranitev boj na mejni reki z Estonijo. Talin je medtem zaradi tega danes na pogovor poklical ruskega odpravnika poslov in od njega zahteval pojasnila ter takojšnjo vrnitev boj, ki so na mejni reki Narva ločevali državi. To je od Moskve zahteval tudi Bruselj.

Estonski zunanji minister Margus Tsahkna je sporočil, da so ruskemu odpravniku poslov dali tudi vedeti, da pomenijo tovrstni koraki provokacijo in da so nesprejemljivi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je odstranitev boj prav tako obsodil kot nesprejemljivo, od Moskve pa zahteval pojasnila ter takojšnjo vrnitev boj, ki preprečujejo, da bi ladje nenamerno zašle v vode sosednje države.

Izpostavil je, da EU že od začetka zelo pozorno spremlja razmere v sodelovanju z Estonijo in drugimi državami članicami. “Ta mejni incident je del širšega vzorca provokativnega vedenja in hibridnih dejanj Rusije, tudi na njenih morskih in kopenskih mejah na območju Baltskega morja,” je poudaril v sporočilu za javnost.

Dva incidenta v dveh dneh

Estonska mejna straža je v četrtek sporočila, da je ruska mejna straža ponoči odstranila boje na mejni reki Narva, ki je tudi zunanja meja EU in zveze Nato. Incident se je zgodil dan po tem, ko je druga baltska država Litva zaradi načrtov Moskve za razširitev morske meje v litovske in finske vode v Baltskem morju na pogovor poklicala ruskega veleposlanika in od njega zahtevala pojasnila.

To je storila po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo v torek objavilo osnutek pobude, ki kaže, da Moskva z januarjem 2025 načrtuje razširitev svojih teritorialnih voda s spremembo svoje morske meje v Baltskem morju z Litvo in Finsko tako, da bi njune teritorialne vode razglasila za ruske. Dokument je po ostrem odzivu sosed sicer kmalu izginil iz vladne zakonodajne podatkovne baze.

Predsednika latvijske in finske vlade Evika Silina in Petteri Orpo sta danes po pogovorih v Rigi dejala, da se bosta njuni državi mirno in utemeljeno odzvali na omenjeni nepričakovani zakonodajni projekt Rusije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!