Po skoraj 40 letih se je začela premikati ena največjih ledenih gora

Svet 24. Nov 202311:02 0 komentarjev
ledenik
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Po skoraj 40 letih se je ena največjih ledenih gora na svetu začela premikati. Zakaj in kaj se bo zdaj z njo zgodilo?

Ledena gora, ki so ji znanstveniki nadeli ime A23a, se je leta 1986 odtrgala od obale Antarktike in se pomaknila v Weddelovo morje v bližini, kjer se je zasidrala na oceanskem dnu.

Postala je nekakšen ledeni otok. Nato je za več kot 30 let obtičala na mestu – vse do pred kratkim.

Ledeni otok A23a je velik 4.000 kvadratnih kilometrov, kar lahko primerjamo z velikostjo približno 24 Ljubljan. Navdušuje pa tudi s svojo debelino, in sicer s 400 metri, kar presega višino najvišjega nebotičnika v Evropi – London Shard (310 metrov).

Ko se je ledena gora A23a odcepila od Antarktike, je na njej delovala sovjetska raziskovalna postaja. Moskva se je takrat ustrašila, da bi izgubila opremo, ki jo je shranjevala na njej, zato je bazo odstranila. Strah pa je bil odveč, saj se je A23a zasidrala nedaleč stran.

V zadnjem letu se je začel ledeni otok pospešeno premikati, kaj kmalu pa bo po napovedih strokovnjakov zapustil antarktične vode.

Zakaj se je ledena gora začela premikati? “Prišel je čas …”

Zakaj je ledena gora po skoraj 40 letih “odvrgla sidro” iz oceanskega dna in se začela premikati?

“Nekaj kolegov sem vprašal, če je premik sprožila sprememba v temperaturi, vendar smo se strinjali, da je pač prišel njen čas,” je za BBC pojasnil doktor Andrew Fleming z britanskega antarktičnega inštituta. V nadaljevanju razloži, da se je, potem ko je bila od leta 1986 prizemljena na oceansko dno, dovolj zmanjšala, da je izgubila oprijem in se začela premikati. Prve premike so sicer opazili že leta 2020, zdaj pa se premika pospešeno.

A23a najverjetneje čaka podobna usoda kot ostale ledene gore. Skoraj zagotovo jo bo antarktični krožni tok odnesel proti južnemu Atlantiku.

Prej ali slej pa se vse ledene gore stopijo in izginejo v mogočnih vodah.

Strokovnjaki, ki bodo pot A23a pozorno spremljali, opozarjajo, da bi, če se ledena gora zasidra na Južni Georgiji, to lahko povzročilo težave tamkajšnjim “prebivalcem”. Ledena gora bi milijonom tjulnov, pingvinov in drugih morskih ptic, ki gnezdijo na otoku, lahko otežila običajno prehranjevanje, tako pa bi živali svojim mladičem veliko težje priskrbele nujno potrebno hrano.

Ledene gore ohranjajo ekosisteme

Ledene gore imajo sicer pomembno funkcijo za delovanje ekosistema.

Ko se talijo, se v oceane sproščajo minerali, ki so pomemben vir hranil za organizme, ključne za oceanske prehranske verige. “Te ledene gore v mnogih pogledih dajejo življenje; so izvorna točka številnih bioloških dejavnosti,” je za BBC pojasnila doktorica Catherine Walker z oceanografskega inštituta Woods Hole.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!