Po službi odšel na pijačo in izgubil USB ključek s podatki celotnega mesta

Magazin 24. Jun 202218:01 0 komentarjev
japonska
Profimedia

Mnogi se po napornem tednu sprostijo tako, da se odpravijo na pijačo. Japonec pa se večerne pijače ne bo spomnil samo po mačku.

Japonec se pijače po službi ne bo spomnil le po mačku, temveč po izgubljenem USB ključku. Zakaj? Na ključku so bili osebni podatki skoraj pol milijona ljudi.

Moški iz mesta Amagasaki, severozahodno od Osake, je ključek po službi dal v svojo torbo, nato pa se je s kolegi odpravil na pijačo v mesto. V lokalni restavraciji je popival več ur, nato pa se je onesvestil na ulici, pisanje lokalnih medijev povzema BBC. Ko se je spet zavedal, je moški ugotovil, da sta njegova torba in USB ključek pogrešana.

40-let star moški dela za podjetje, ki se ukvarja z gospodinjstvi, oproščenimi plačila davka. V torek zvečer si je moški osebne podatke prebivalcev celotnega mesta prenesel na USB, nato pa se je z njim odpravil v mesto. Med podatki so imena, rojstni datumi in naslovi prebivalcev mesta, pa tudi občutljivejši podatki, kot so davčni podatki, številke bančnih računov in informacije o družinah, ki prejemajo socialne pomoči.

Mestne oblasti so sicer sporočile, da so podatki šifrirani in zaklenjeni z geslom. Za zdaj nič ne kaže, da bi kdo poskušal dostopati do teh podatkov.

Uradniki, župan in drugi voditelji so se po sramotnem incidentu opravičili prebivalcem. “Globoko obžalujemo, da smo ogrozili zaupanje javnosti v mestno upravo,” je povedal uradnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!