Po turški privolitvi za vstop Švedske v Nato ZDA odobrile prodajo letal F-16

Svet 27. Jan 202408:46 0 komentarjev
F-16
Foto: PROFIMEDIA

Prodaji 40 novih lovcev F-16 v Turčijo je ameriška vlada prižgala zeleno luč. Posel, s katerim je Washington odlašal zaradi zavlačevanja Ankare pri potrjevanju vstopa Švedske v Nato, vključuje tudi posodobitev 79 obstoječih turških letal F-16.

Ameriška vlada je v petek odobrila prodajo 40 novih lovcev F-16 Turčiji v vrednosti 23 milijard dolarjev (okoli 21,2 milijarde evrov), potem ko je Turčija ratificirala vstop Švedske v zvezo Nato, poročajo tuje tiskovne agencije.

F-16, ki ga proizvaja ameriški Lockheed Martin, je lahko reaktivno nadzvočno lovsko vojaško letalo, razširjeno v več kot 20 državah. Lahko se uporablja tako za zračno obrambo kot za boj proti ciljem na tleh. Lovec F-16 lahko leti tudi na zelo nizkih višinah in v vseh vremenskih razmerah.

State Department je o načrtovani prodaji vojaških letal v petek obvestil kongres v Washingtonu. Kongresu posla ni treba odobriti, ima pa pooblastila, da ga v primeru dvoma blokira, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Turčija je interes za nakup vojaških letal prvič F-16 izkazala leta 2021, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je dobavo ameriških vojaških letal večkrat omenjal kot pogoj za ratifikacijo vstopa Švedske v Nato.

Kongres je glede dobave vojaških lovcev Turčiji imel pomisleke, med drugim zaradi kršitev človekovih pravic v Turčiji in sporov z Grčijo, ki je prav tako članica Nata. Številni člani kongresa so tudi večkrat jasno povedali, da želijo preprečiti dogovor, dokler bo Turčija ovirala vstop Švedske v Nato.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je poudarjala, da je pripravljena podpreti modernizacijo turških zračnih sil, obenem pa je dala jasno vedeti, da tega ne bo storila v zameno za odobritev širitve Nata na sever.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!