Švedska čaka le še na Madžarsko, Erdogan odobril vstop Švedske v Nato

Svet 25. Jan 202421:05 > 21:23 0 komentarjev
Viktor Orban in Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan in Viktor Orban (Foto: Bernadett Szabo/REUTERS)

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes podpisal ratifikacijo protokola o pristopu Švedske k zvezi Nato. Švedska tako zdaj čaka le še na odobritev Madžarske. Švedski premier je danes potrdil, da je pripravljen na srečanje z madžarskim kolegom, ki ga je v torek povabil v Budimpešto. Za vstop v zvezo je Švedska sicer zaprosila skupaj s Finsko maja 2022, a se je Finska Natu pridružila že aprila lani.

Turški parlament je Švedski dolgo pričakovano odobritev članstva v zvezi Nato podal že v torek. Današnji uradni podpis je bil le še formalnost.

Turčija pristopnega protokola Švedske vse do zdaj ni ratificirala zaradi več zahtev. Najbolj je vztrajala pri izročitvi članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Švedska je v odgovor zaostrila protiteroristično zakonodajo in druge varnostne ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Recep Tayyip Erdogan je protokol o pristopu parlamentu predložil že konec lanskega oktobra, parlamentarni odbor za zunanjo politiko pa ga je nato odobril decembra.

Švedski premier Ulf Kristersson je ratifikacijo označil za odločilen mejnik na poti v Nato. “Pozdravljamo turško ratifikacijo pristopnega protokola Švedske k zvezi Nato,” je zapisal v odzivu na družbenem omrežju X. “Dosegli smo odločilen mejnik na poti k polnopravnemu članstvu v Natu,” je dodal.

Švedska po turškemu podpisu ratifikacije protokola o pristopu k zvezi Nato zdaj čaka le še Madžarsko. Švedski premier je danes še pred novico Turčije sporočil, da je pripravljen na srečanje z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom, ki ga je v torek povabil v Budimpešto na pogovor. Kristersson je sicer še v torek dejal, da ni potrebe po srečanju, a si je očitno premislil. V pismu Orbanu je med drugim zapisal, da bo zaključek postopka ratifikacije članstva Švedske v Natu v madžarskem parlamentu ustvaril trdne temelje za nadaljevanje njihovih dvostranskih odnosov.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila lani, Švedska pa po turški potrditvi sedaj čaka le še na zeleno luč Madžarske. Ta je blokado pristopa utemeljila s švedsko kritiko stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!