Po Twitterju in Amazonu bo množično odpuščal še Microsoft

Gospodarstvo 18. Jan 202316:53 1 komentar
Microsoft
Lucy Nicholson/REUTERS

Po Twitterju, Amazonu in Googlovi krovni družbi Alphabet so odpuščanja napovedali še v Microsoftu. Po poročanju medijev bo ameriški tehnološki velikan odpustil skupno 10 tisoč zaposlenih oziroma skoraj pet odstotkov svoje delovne sile.

Ameriški tehnološki velikan Microsoft bo v prihodnjih mesecih odpustil skupno 10.000 zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na Microsoftov dokument za regulatorje. Razloga naj bi bila “odziv na makroekonomske razmere in spreminjajoče se prioritete strank”.

Odpuščanja so v Microsoftu napovedovali že lani, a so bile takrat napovedane številke precej nižje. Oktobra so govorili o manj kot tisoč zaposlenih. Prvi mož tehnološkega velikana Satya Nadella je v nedavnem pismu zaposlenim napovedal, da bodo ne glede na razvoj dogodkov v “ključnih sektorjih” še naprej zaposlovali.

Skupni stroški odpuščanj bodo po navedbah Microsofta dosegli 1,2 milijarde dolarjev (1,11 milijarde evrov).

Takšno odpuščanje bi po navedbah AFP pomenilo, da bo Microsoft ostal brez skoraj petih odstotkov zaposlenih. Kot ocenjujejo analitiki, je višek delovne sile tudi posledica obsežnega zaposlovanja v času pandemije covida-19, ko je množičen prehod na delo od doma povečal povpraševanje po strojni in programski opremi.

Zaradi zniževanja prihodkov kot posledice varčevanja podjetij ob naraščanju stroškov bi lahko po ocenah analitikov odpuščala tudi nekatera druga podjetja. V minulih tednih so to med drugim že napovedali pri Twitterju, spletnem trgovcu Amazonu, v družbi za razvoj programske opreme Salesforce in v Googlovi krovni družbi Alphabet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje