Po umiku ruske sile napadle Kačji otok, ubitih menda več ukrajinskih vojakov

Svet 07. Jul 202215:06 > 15:19 1 komentar
Kačji otok
Ukrajinske oborožene sile/REUTERS

Z ruskega ministrstva za obrambo so sporočili, da so ruske sile izvedle letalski napad na Kačji otok v Črnem morju, od koder so se sicer nedavno umaknile. V napadu naj bi bilo ubitih več ukrajinskih vojakov. Ti so na otoku pred tem izobesili ukrajinsko zastavo.

Letalo ruske vojske je davi izvedlo zračni napad na Kačji otok v Črnem morju. Ruska izstrelka sta po navedbah ukrajinskih sil znatno poškodovala tamkajšnji pomol. Moskva je pozneje sporočila, da je bilo v napadu ubitih več ukrajinskih vojakov. Teh informacij ni bilo mogoče preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske enote so po navedbah obrambnih predstavnikov davi ponovno izobesile zastavo države nad Kačjim otokom. Zastavo z napisom “Zapomni si, ruska vojaška ladja, otok pripada Ukrajini!” naj bi tudi podpisal guverner Odese Maksim Marčenko.

Rusija je otok zasedla kmalu po začetku vojne, vendar se je pred približno tednom dni umaknila zaradi večkratnih ukrajinskih napadov. Ob umiku so v Moskvi navedli, da gre za “gesto dobre volje”, ki da bo Ukrajini omogočila izvoz žita in kmetijskih pridelkov.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil, da se je ruski napad zgodil, ko so se ukrajinske enote z motornim čolnom izkrcale na otoku in se fotografirale z zastavo. Zatrdil je, da je življenje izgubilo več ukrajinskih vojakov.

Ukrajinske sile so sicer po poročanju tujih tiskovnih agencij eno zastavo na Kačjem otoku izobesile že na začetku tedna. “Vojaška operacija je bila končana in ozemlje je vrnjeno pod jurisdikcijo Ukrajine,” je v ponedeljek namreč sporočila dodala tiskovna predstavnica ukrajinskih sil na jugu države Natalija Gumenjuk. Ob tem ni navedla, ali so se na otok vrnili tudi ukrajinski vojaki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje