Počivalškova stranka ni več del Alde

Slovenija 11. Dec 202114:46 > 15:28 1 komentar
Zdravko Počivalšek o medijih in opoziciji
Žiga Živulović/BOBO

Stranka Konkretno pod vodstvom Zdravka Počivalška ne bo več del evropske liberalne skupine Alde. Uradno je do razhoda prišlo, ker se je SMC ob združitvi z GAS oblikovala kot nova stranka in ji je torej prenehalo članstvo v skupini evropskih liberalcev. Če bo želela biti stranka Konkretno še naprej del Alde, bo morala za članstvo ponovno zaprositi.

Potem ko se je SMC združila z Gospodarsko aktivno stranko Alojza Kovšce in sta ustanovili novo stranko Konkretno, se članstvo SMC v Alde končuje. Prenehanje je v petek že potrdil izvršni odbor evropske liberalne družine, danes je dokončni sklep sprejel tudi svet Alde. Nova stranka Konkretno ima možnost, da zaprosi za članstvo, so sporočili evropski liberalci.

Konkretno sicer želi ostati članica Alde oziroma uveljaviti, da je naslednica SMC.

Takšno avtomatično prenehanje članstva stranki Zdravka Počivalška v Alde naj bi bila elegantna rešitev, da se evropski liberalni družini do novo nastale stranke ni treba opredeliti.

Izključitev SMC zahtevala SAB

Z razpletom sta nedvomno zadovoljni ostali članici te družine iz Slovenije: LMŠ in SAB. Slednja je oktobra na Alde obrnila z zahtevo, da SMC izključijo iz svojih vrst. Za takšno potezo se je SAB odločila zaradi ravnanja vladajočih, katerih del je Počivalškova stranka, med drugim zaradi dogajanja, povezanega s STA in evropskimi delegiranimi tožilci. Kaplja čez rob pa so bili tviti premierja Janeza Janše, povezani z misijo Evropskega parlamenta, ki je v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, so  takrat pojasnili v SAB.

SAB je kot članica Alde ena tistih, ki je stranki SMC pomagala v družino Alde.

SAB in LMŠ predlagali resolucijo proti sodelovanju v skrajnih koalicijah

SAB in LMŠ bosta na dvodnevnem zasedanju sveta stranke v Rimu nastopili z resolucijo o odgovornostih liberalnih političnih strank v koalicijskih vladah. Pred zasedanjem sveta sta v sprejem poslali predlog nujne resolucije, v kateri pozivata članice Alde, naj ne podpišejo nobene koalicijske pogodbe, ki bi spodkopavala liberalne vrednote v posamezni državi. Prav tako naj se v koalicijskih vladah “javno distancirajo od nesprejemljivih ravnanj in stališč koalicijskih partnerjev, ki niso združljivi s pogledi Alde”.

Pobuda za oblikovanje te resolucije je, kot so pojasnili, nastala po tem, ko se je stranka SMC ob vstopu v koalicijsko vlado Janeza Janše “prelevila v povsem drugo stranko” in oddaljila od omenjenih vrednot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje