“Podivjani” turisti na prestižnem jadranskem otoku: “Vsi vidijo samo incidente”

Potovanja 18. Jun 202405:00 4 komentarji
Hvar
Foto: PROFIMEDIA

Hvar se že vrsto let sooča tudi s turisti, ki s svojim vedenjem vznemirjajo domačine in pa tudi druge turiste. Za to je krivo tudi agresivno oglaševanje otoka kot "party destinacije", pravijo pri mestni upravi.

Nedavno je po družbenih omrežjih zaokrožila fotografija turista, ki je po očitno divji noči obležal samo v kopalkah na glavnem trgu pred katedralo v mestu Hvar.

Kot bi šlo za porog, je obležal le nekaj metrov stran od table, ki obiskovalce tega dalmatinskega otoka opozarja, da jih neprimerno vedenje utegne močno udariti po žepu – o tem smo poročali tudi mi.

“Turisti se rogajo državi, ki jo obiskujejo. Zato, ker lahko!” je članek o tem naslovil hrvaški portal morski.hr.

“Na Hvaru se letos število turistov veča že od velike noči dalje, s tem pa se povečuje tudi možnost za takšne incidente,” je v pogovoru za N1 povedala tiskovna predstavnica mesta Hvar, Katija Vučetić.

Kot je pojasnila, se z neprimernim vedenjem turistov ne srečuje samo Hvar, pač pa mnoga druga mesta ob Sredozemlju. Eden od vzrokov, da se to dogaja tudi na otoku, ki sicer velja za prestižno destinacijo na Jadranu, je ta, da predvsem ponudniki množičnega turizma in zabave otok že dlje časa predstavljajo kot “party destinacijo”, torej kraj za žuriranje, ki se pogosto sprevrže v nebrzdano veseljačenje in popivanje, ki ga spremlja tudi nedostojno vedenje.

Kulturna ponudba medijev ne zanima, vsi vidijo samo incidente

“Turistična skupnost mesta Hvar, ki močno promovira kulturo, zgodovino ter naravne danosti, ki jih ponujata mesto in otok, temu agresivnemu oglaševanju, predvsem na družbenih omrežjih, preprosto ne more konkurirati,” je dejala Vučetić.

“Poleg tega to medijev in uporabnikov družbenih omrežij niti ne zanima. Večino veliko bolj zanimajo incidenti. Zato se ustvarja vtis, da je tega veliko,” je dejala. “Seveda pa tovrstno obnašanje obsojamo, od gostov pa pričakujemo, da bodo spoštovali običaje in kraj, ki ga obiskujejo,” je dodala Vučetić.

Pomanjkanje redarjev in policistov

Čeprav nam s podatki o tem, koliko takšnih incidentov je prijavljenih ali koliko kazni so zanje izrekli, ni mogla postreči, priznava, da se mesto srečuje tudi s pomanjkanjem redarjev in policistov, ki bi lahko pripomogli k ustvarjanju in vzdrževanju reda. Trenutno sta v mestu Hvar zaposlena samo dva mestna redarja, policistom pa bodo poleti priskočili na pomoč kolegi s celine. “Sicer pa je glede na število gostov, ki otok obiskujejo, po poročilih hvarske policije iz preteklih let, število kaznivih dejanj izredno nizko, tako da je Hvar zelo varna destinacija,” je povedala Vučetić.

“Med mladimi zanimanja za delo redarja ni. Februarja smo imeli razpis, pa se ni nihče prijavil,” je še dejala. “Delo redarja v turističnem mestu, kot je Hvar, tudi ni atraktivno. Dominirata pač turizem in javna uprava, kjer so plače določene z zakonom, tudi finančno ni konkurenčna.” Tudi mladi, ki odhajajo na študij drugam, se ob vrnitvi domov večinoma zaposlujejo v turizmu, ne pa recimo v mestni upravi, kjer bi njihovo znanje bilo še kako dobrodošlo.

Vendar na otoku, ki ima šest spomenikov, ki jih je zaščitil Unesco, ali pa najstarejše javno gledališče v Evropi, še vedno prevladujejo turisti, ki ga obiskujejo zaradi klasične, kulturne in športne ponudbe, pravi Vučetić. “Hvar veliko ponuja in seveda poskušamo storiti vse, da bi se gosti in prebivalci tukaj počutili varno,” pravi. “Lani je Hvar obeležil 155 let organiziranega turizma in tudi to nas obvezuje k temu, da od tega ne bomo odstopili,” dodaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje