Podjetje Elona Muska preložilo izstrelitev najmočnejše rakete v zgodovini

Svet 17. Apr 202317:26 1 komentar
Starship
PROFIMEDIA

Prva testna izstrelitev rakete Starship, najmočnejše rakete v zgodovini, je bila preložena za najmanj 48 ur. V podjetju SpaceX, ki je raketo proizvedlo, so izstrelitev preložili, ker naj bi zamrznil eden od ventilov. Ustanovitelj podjetja Elon Musk je sicer v uspešnost poleta dvomil že od začetka.

Ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je danes preložilo prvo testno izstrelitev najmočnejše rakete v zgodovini, rakete Starship, saj naj bi eden izmed ventilov zamrznil. Kot je sporočilo podjetje, bo izstrelitev rakete odložena za najmanj 48 ur.

Raketa Starship bi danes morala vzleteti ob 15.20 po srednjeevropskem času s poligona v kraju Boca Chica v Teksasu. Le nekaj minut pred načrtovanim letom pa so predstavniki podjetja SpaceX sporočili, da je bil ta preložen, saj naj bi eden izmed ventilov zamrznil.

“Danes smo se veliko naučili, zdaj raztovarjamo pogonsko gorivo, poskus bomo ponovili čez nekaj dni,” je Elon Musk zapisal na Twitterju. Natančni termin naslednjega poskusa za zdaj še ni znan. Kot je sporočilo podjetje, bo izstrelitev rakete predvidoma odložena za najmanj 48 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Starship
PROFIMEDIA

Musk je sicer že pred poskusom opozoril, da bi izstrelitev lahko bila prestavljena. “To je zelo tvegan polet. To je prva izstrelitev zelo zapletene, velikanske rakete. Obstaja milijon načinov, kako lahko ta raketa odpove. Zelo smo previdni in če bomo opazili karkoli, kar nas bo skrbelo, bomo izstrelitev preložili,” je dejal.

Raketo Starship je ameriška vesoljska agencija Nasa izbrala za prevoz svojih astronavtov na Luno v okviru misije Artemis III. Sklop misij Artemis je simbol ameriških vesoljskih ambicij, misija Artemis III, ki vključuje tudi pristanek na Luni, pa naj bi predstavljala njegov vrhunec.

V sklopu misije bodo štirje astronavti v Nasinem modulu orion poleteli v Lunino orbito, nakar se bosta dva astronavta preselila na pristajalni modul Starship podjetja SpaceX, ki bo nato pristal na Luni. Podjetje SpaceX sicer predvideva, da bi ladjo Starship v vesolju lahko tudi napolnili z gorivom, ta pa bi nato nadaljevala pot do Marsa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje