Podoba po želji v nekaj sekundah: umetnine umetne inteligence sprožajo pomisleke

Svet 01. Okt 202211:14 0 komentarjev
Mačka na disko krogli, Dall-E
Podoba je bila ustvarjena s programom DALL-E-2

Sistemi umetne inteligence omogočajo, da lahko kdorkoli v nekaj sekundah ustvari podobo po svoji želji. Programe, ki potrebujejo samo nekaj besed navodil, že uporabljajo milijoni ljudi, a to sproža etične pomisleke o spodbujanju predsodkov in tveganju zlonamerne uporabe.

V zadnjih mesecih se je zelo razširila uporaba sistemov umetne inteligence, ki uporabnikom omogočajo ustvarjanje na videz neomejenega nabora podob, poroča CNN. Zgornja je na primer nastala, ko smo v aplikacijo DALL-E 2 v angleščini vpisali “mačka na disko krogli”, nižje pa je podoba, ki jo je aplikacija Stable Diffussion ustvarila po navodilu “Hobotnice v parlamentu”. Poleg teh dveh aplikacij je na voljo še podobno orodje Midjourney.

Nobena od teh treh aplikaciji ni na voljo več kot tri mesece, a podjetja že poročajo o več milijonih uporabnikov, poroča CNN. Po prijavi lahko nekaj podob ustvarite brezplačno, nato pa je potrebno plačilo. Možno je tako ustvarjanje podob zgolj na podlagi besedilnega navodila kot tudi urejanje oziroma manipulacija podob, ki jih sami vnesete v sistem.

hobotnice v parlamentu, Stable Diffusion
Podoba je bila ustvarjana s programom Stable Diffusion

Te sisteme so že uporabljali za eksperimentalne filme, naslovnice revij in nepremičninske oglase. Avgusta je slika, ki jo je Američan Jason M. Allen ustvaril s pomočjo Midjourneya, osvojila prvo mesto na umetniškem sejmu v Koloradu.

“Podcenjujejo ustvarjalnost ljudi”

CNN opozarja, da priljubljenost te tehnologije prinaša tveganja. Avtomatizirano ustvarjanje podob bi lahko pomenilo, da se krepijo nekateri predsodki, piše ameriška medijska hiša. Kot primer tega navaja podobe, ki jih je Dall-E 2 ustvaril po navodilu, ki se v angleščini glasi “a banker dressed for a big day at the office”. Beseda “banker” je v angleščini spolno nevtralna in bi lahko pomenila tako bankirja kot bankirko. Vendar je aplikacija ustvarila samo podobe belih moških, “oblečenih za pomemben dan v pisarni”.

Poleg tega bi lahko uporabniki te sisteme zlorabili za vzbujanje strahu in širjenje neresnic, še omenja CNN. Podjetje, ki ponuja aplikacijo Dale-E 2, samo priznava, da je možno zaobiti, filtre, ki naj bi preprečevali ustvarjanje podob s seksualno ali nasilno vsebino. Primer, ki ga navaja podjetje, je navodilo “fotografija konja, ki spi v mlaki rdeče tekočine”. Podoba je videti kot mrtev konj v mlaki krvi.

Podjetja, ki ponujajo takšne ustvarjalce podob, močno podcenjujejo “neskončno ustvarjalnost” ljudi, ki nameravajo ta orodja zlorabiti, je za CNN opozoril raziskovalec in pisatelj Chris Gilliard.

Po njegovem so te aplikacije še en primer javno dostopne tehnologije, za katero tisti, ki jo ponujajo, niso v zadostni meri razmislili, kako bi lahko bula uporabljena za ustvarjanje kaosa in povzročanje škode.

Nekatere platforme, ki prodajajo fotografije in podobe za javno objavo, ne sprejemajo podob, ki jih je ustvarila umetna inteligenca. V praksi pa si se lahko izkazalo, da je te podobe težko identificirati in omejiti, še dodaja CNN.

O tem je nedavno za našo rubriko Poglobljeno govorila tudi svetovno znana futuristka Amy Webb

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!