Pogajanja o vrnitvi k jedrskemu dogovoru začasno prekinjena

Svet 20. Jun 202117:27 > 18:50 0 komentarjev
Podporniki Ebrahima Raisija
Asgaripour/WANA/REUTERS

Medtem ko se pogajalci približujejo konsenzu o ponovnem spoštovanju zavez jedrskega dogovora iz leta 2015, iz Izraela prihaja poziv, naj se svetovne sile ne pogajajo z Iranom.

Pogajalci iz Irana in šestih svetovnih sil (Francije, Kitajske, Nemčije, Rusije, ZDA in Združenega kraljestva), ki se na Dunaju pogajajo o oživitvi jedrskega dogovora iz leta 2015, bodo začasno prekinili pogovore. Pogajanja, ki potekajo od aprila, so težka, iranski delegati pa da bodo danes odpotovali na posvetovanje v Teheran, navaja tiskovna agencija Reuters.

Kot je povedal vodja iranskih pogajalcev Abas Arakči, so “bližje dogovoru kot kadarkoli”, a doseči strinjanje o odprtih vprašanjih po njegovih besedah ne bo lahka naloga. Da je dogovor blizu, a da pogovori še niso pri koncu, je povedal tudi koordinator pogajanj, predstavnik EU Enrique Mora. Podobno je komentiral tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je dodal, da bi dogovor predstavljal “olajšanje” za milijone Irancev, ki so jih prizadele sankcije ZDA, navaja Reuters.

Spomnimo, ZDA so od iranskega jedrskega dogovora odstopile leta 2018, ko je ZDA vodil Donald Trump. V Beli hiši so sprejeli odločitev o ponovni uvedbi ekonomskih sankcij proti Iranu, omejitve o bogatenju urana, ki jih predvideva dogovor, pa je za tem prekršil tudi Iran.

Izraelski premier Naftali Benet
Emmanuel Dunand/REUTERS

Pogajalci se od aprila na Dunaju pogajajo o vrnitvi Irana in ZDA k spoštovanju jedrskega dogovora, pri čemer pa niti v Teheranu niti v Washingtonu nočejo popustiti prvi. Da se države z Iranom ne bi smele pogajati, je sicer danes menil novi izraelski premier, desničar Naftali Benet. Potem ko je na petkovih predsedniških volitvah v Iranu največ glasov zbral zelo konservativni Ebrahim Raisi, ki bo na predsedniški funkciji avgusta nasledil zmernejšega iranskega politika Hasana Rohanija, je Benet komentiral, da bo v Iranu – Iran in Izrael imata sta v sovražnih odnosih – vladal “režim brutalnih krvnikov”.

Po besedah izraelskega premierja je Raisijeva izvolitev “zadnja priložnost za velesile, da se prebudijo, preden se vrnejo k jedrskemu dogovoru, in da razumejo, s kom imajo opravka in kakšne vrste režim želijo podpreti”, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Podporniki Ebrahima Raisija
Majid Asgaripour/WANA /REUTERS

“Režimu brutalnih krvnikov ne smemo nikdar dovoliti, da ima orožje za množično uničevanje,” je še dejal Benet po današnji prvi redni seji vlade, ki jo je izraelski parlament potrdil sredi junija. Benet je izjavo, ki jo je prenašala televizija, prebral v hebrejščini in angleščini. Da si Iran prizadeva za pridobitev jedrskega orožja, je komentiral tudi izraelski zunanji minister Jair Lapid.

ZDA so zoper Raisija uvedle sankcije, človekoljubne organizacije pa mu očitajo odgovornost za zunajsodne poboje tisočih političnih zapornikov leta 1988. Enako kot vrhovni voditelj Irana, ajatola Ali Hamenej, Raisi podpira pogovore o vrnitvi k jedrskemu dogovoru, ki bi vodili v odpravo za iransko gospodarstvo škodljivih sankcij ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!