Poginil kitji mladič Toa po neuspešnem iskanju njegove matere

Svet 24. Jul 202114:30 0 komentarjev

Na obali novozelandske prestolnice Wellington so našli mladiča orke, ki so ga poimenovali Toa. Ta je po skoraj dveh tednih truda številnih prostovoljcev, da bi našli njegovo mamo, poginil.

Kita ubijalca po imenu Toa je pred desetimi dnevi naplavilo na obalo blizu Wellingtona, glavnega mesta Nove Zelandije. Orka, za katero so ocenili, da je stara največ pol leta, dolga pa je bila dva metra in pol, sama v oceanu po ocenah strokovnjakov ne bi mogla preživeti.

Toa v maorskem jeziku pomeni bojevnik.

Njegova usoda je širše po državi spodbudila iskanje njegove mame oziroma jate, ki se mu je pridružilo več sto prostovoljcev. Mladiča sta našla najstnika, okoljevarstveniki pa so ga premestili v poseben morski bazen, v katerem so ga hranili vsake štiri ure s pomočjo posebnega cuclja.

Flota letal in prostovoljcev na letali je pregledala več sto kilometrov obale, da bi našli Toino jato, a žal neuspešno. Organizacija Whale Rescue, ki je skrbela za mladiča, je dejala, da se je njegovo stanje nenadoma poslabšalo v petek. Veterinarji so priskočili na pomoč, a ga niso uspeli rešiti.

Ian Angus, strokovnjak za morske živali, je dejal, da so se zavedali, da dlje kot bo Toa v ujetništvu in stran od svoje matere, bolj verjetno bo, da se njegovo zdravje poslabša. “Toa je odšel hitro, obkrožen z ljubeznijo. Potrudili smo se, da mu je bilo njegove zadnje dni kar se da udobno.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!