Pokojnemu južnoafriškemu predsedniku ukradli Nobelovo nagrado za mir

Svet 09. Nov 202216:21 0 komentarjev
Mandela in de Klerk ob prejemu Nobelove nagrade
Mandela in de Klerk ob prejemu Nobelove nagrade (PROFIMEDIA)

V Južnoafriški republiki je neznanec ukradel Nobelovo nagrado za mir, ki jo je leta 1993 prejel nekdanji južnoafriški predsednik Frederik Willem de Klerk. Zlato medaljo je nekdanji predsednik prejel skupaj z Nelsonom Mandelo za zasluge pri odpravi apartheida.

Neznani storilec je aprila z doma nekdanjega južnoafriškega predsednika Frederika Willema de Klerka v Cape Townu ukradel medaljo Nobelove nagrade za mir, ki jo je pokojnik prejel leta 1993, je danes razkrila njegova fundacija. De Klerk je po boju z rakom umrl novembra lani star 85 let.

“Lahko potrdim, da je bila Nobelova nagrada za mir, ki je pripadala F. W. de Klerku, v začetku tega leta ukradena z njegovega doma,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala vodja de Klerkove fundacije Brenda Steyn. Dodala je, da de Klerkova soproga Elita Georgiades sumi, da za krajo stoji nekdanji hišni uslužbenec, ki je sedem let delal za družino. Krajo so prijavili policiji v Cape Townu.

Gre za 18-karatno medaljo iz recikliranega zlata, ki jo je nekdanji južnoafriški predsednik skupaj z Nelsonom Mandelo prejel leta 1993 v Oslu na temelju svojih prizadevanj “za mirno odpravo režima apartheida in postavitev temeljev za novo demokratično Južno Afriko”.

Pred tem je de Klerk leta 1990 iz zapora izpustil Mandelo in med tranzicijo vodil Južno Afriko do prvih večrasnih volitev leta 1994, na katerih je zmagal Afriški nacionalni kongres (ANC) pod vodstvom Mandele, ki je postal prvi temnopolti predsednik države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!