Pokol na šoli v Uvaldeju: žrtve v 27-milijardno tožbo, ker policija ni ukrepala

Svet 03. Dec 202209:24 0 komentarjev
uvalde
Posnetki nadzornih kamer v šoli Robb. Policisti so 77 minut čakali na hodniku. Profimedia

Žrtve strelskega napada na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju, v katerem je umrlo 19 otrok in dve učiteljici, so vložile tožbo proti državni in lokalni policiji, mestu ter šolskim ter državnim uradnikom, v kateri zahtevajo 27 milijard dolarjev odškodnine zaradi počasnega policijskega posredovanja. Policisti so namreč več kot eno uro čakali pred šolo in učilnico, v kateri je napadalec pobijal, preden so dejansko posredovali.

24. maja letos je 18-letni Salvador Ramos, vstopil v svojo nekdanjo osnovno šolo Robb v majhnem mestu Uvalde v Teksasu v Združenih državah Amerike. Ubil je 19 otrok in dve učiteljici ter ranil še 17 ljudi. Na posnetkih nadzornih kamer, ki jih je objavil CNN, je videti policiste, tudi do zob oborožene pripadnike specialnih enot, ki čakajo na šolskih hodnikih. Preden so dejansko posredovali in vstopili v učilnico, v kateri je Ramos pobijal, so po poročanju medijev čakali eno uro in 17 minut.

V času napada je bilo okrog šole in v njej skupaj 376 policistov, ki so čakali na ukaz, medtem pa posredovali proti staršem, ki so hoteli sami rešiti svoje otroke.

Žrtve strelskega napada, med njimi zaposleni na šoli in starši umrli otrok, so v torek na zveznem sodišču v Austinu vložili tožbo proti državni in lokalni policiji, mestu ter šolskim ter državnim uradnikom. Zahtevajo 27 milijard dolarjev odškodnine zaradi počasnega policijskega posredovanja. V tožbi trdijo, da policisti niso sledili pravilom, ki jim v primerih napada na otroke naročajo takojšnje posredovanje. Po 77 minutah so policisti končno vstopili v učilnico in ubili 18-letnega Ramosa. Številne žrtve, ki so bile ranjene, bi domnevno lahko preživele, če bi policija posredovala prej.

“Ni besed, s katerimi bi ustrezno izrazili naše najgloblje sožalje vsem družinam, ki so 24. maja izgubile ljubljeno osebo,” je v izjavi za CNN dejala Anne Marie Espinoza, tiskovna predstavnica šolskega okrožja. “Tožbe ne moremo komentirati. Kot okrožje se osredotočamo na podporo našim šolarjem in njihovim družinam, medtem ko skušamo krmariti v teh hudih časih.” Uvalde je majhno teksaško mesto s 15 tisoč prebivalci.

uvalde
Profimedia

V ZDA številne smrti zaradi strelnega orožja

6 milijard dolarjev vredno tožbo so žrtve vložile tudi proti podjetju Daniel Defense, ki je proizvedlo polavtomatsko puško, ki jo je Ramos uporabil v napadu, ter proti trgovini v Uvaldeju, v kateri je strelec orožje kupil. “Kljub vsem indicem, ki so utemeljeno vzbujali dvome o primernosti kupca (strelca), je trgovina z orožjem Oasis Outback Ramosu prodala orožje, dodatke in strelivo v količinah, ki bi morale vzbuditi veliko zaskrbljenost,” je zapisano v tožbi. Poleg odškodnine tožniki od podjetja Daniel Defense zahtevajo prekinitev njihovih marketinških aktivnosti, usmerjenih na mlade in mladoletne, “v katerih podjetje neodgovorno zanika resnost nevarnosti svojega strelskega orožja”.

Ramos je polavtomatsko puško legalno kupil en dan po svojem 18. rojstnem dnevu. Tri dni pozneje, to je en teden pred napadom, je še eno puško kupil v spletni trgovini. Skupaj je nabavil tudi več kot 1600 nabojev. Tri dni pred strelskim napadom je fotografijo s puškama objavil na svojem Instagramu.

V ZDA je strelno orožje najpogostejši vzrok smrti pri otrocih in mladih, mlajših od 19 let. Po zadnjih uradnih podatkih ameriških zdravstvenih institucij (za leto 2018) je zaradi strelnega orožja v ZDA umrlo več kot 38 tisoč ljudi, med njimi 24 tisoč zaradi samomora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!