Policija preiskuje grožnjo J. K. Rowling zaradi podpore Salmanu Rushdieju

Svet 14. Avg 202214:36 > 17:34 0 komentarjev
J. K. Rowling
REUTERS/Carlo Allegri

Policija preiskuje spletno grožnjo svetovno znani pisateljici, avtorici Harryja Potterja, J. K. Rowling, potem ko je na Twitterju izrazila podporo Salmanu Rushdieju po njegovem napadu v ZDA.

Pisateljica J. K. Rowling je med številnimi avtorji in javnimi osebnostmi, ki so izrazili podporo pisatelju Salamnu Rushdieju po tem, ko ga je napadalec na javnem dogodku v zvezni državi New York, kjer je nastopil, večkrat zabodel in hudo poškodoval.

Po napadu je pisateljica na svojem Twitterju zapisala, da se je ob novici počutila “zelo slabo” in upa, da bo ozdravel. Včeraj pa je 57-letna avtorica Harryja Potterja delila posnetke sporočila, v katerem je uporabnik kot odziv na njene besede zapisal: “Ne skrbite, naslednji ste vi”.

Isti Twitter uporabnik, ki je zagrozil pisateljici, je na Twitterju hvalil tudi moškega, ki je napadel Rushdieja v New Yorku.

Po tem, ko je J. K. Rowling delila posnetek grožnje, je zapisala še “Vsem, ki pošiljajo sporočila podpore: hvala. Policija sodeluje (sodelovala je že pri drugih grožnjah).”

Policisti so namreč pred tem preiskovali spletne kritike, usmerjene proti J.K. Rowling zaradi njenih stališč o vprašanjih transseksualcev.

Tiskovni predstavnik škotske policije je, kot poroča BBC, potrdil, da so prejeli prijavo o spletni grožnji in policisti opravljajo preiskavo. Tvit z računa v Pakistanu pa je bil odstranjen v nedeljo zjutraj.

Družba Warner Bros. Discovery, ki je odgovorna za serijo filmov o Harryju Potterju, je sporočila, da odločno obsoja grožnje proti njej. V izjavi so med drugim zapisali: “Podpiramo jo in vse avtorje, pripovedovalce zgodb in ustvarjalce, ki pogumno izražajo svojo ustvarjalnost in mnenja.”

Večletne grožnje s smrtjo

75-letni pisatelj se je več let soočal s smrtnimi grožnjami zaradi svojega romana Satanski verzi, ki ga nekateri muslimani vidijo kot bogokletnega. Po njegovi objavi leta 1988 se je moral skoraj deset let skrivati.

Salman Rushdie
Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix/REUTERS

Moški, ki je obtožen petkovega napada, se je izrekel za nedolžnega poskusa umora in je bil pridržan v priporu brez plačila varščine. 24-letni Hadi Matar je obtožen, da je Rushdieja vsaj desetkrat zabodel v obraz, vrat in trebuh.

Avtorja so dan po vbodu odklopili z respiratorja in je spet sposoben govoriti. 75-letni Rushdie se pogovarja in šali, je sporočil njegov agent. Pred tem je v soboto sporočil, da bo pisatelj verjetno ostal brez enega očesa.

Njegova družina pa je sporočila, da jim je zelo odleglo, ker ni več priključen na ventilator in je lahko spregovoril nekaj besed. “Čeprav so njegove rane hude in mu bodo spremenile življenje, je njegov smisel za humor ostal nespremenjen,” je tvitnil pisateljev sin Zafar Rushdie.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!