Salman Rushdie znova diha brez ventilatorja

Svet 14. Avg 202208:16 > 08:25 0 komentarjev
Salman Rushdie
Eloy Alonso/REUTERS

V Indiji rojeni pisatelj Salman Rushdie, ki ga je v petek brutalno napadel in večkrat zabodel 24-letni napadalec, ponovno diha brez pomoči ventilatorja. Prav tako lahko ponovno govori, je po navedbah britanskih medijev sporočil njegov agent.

Pisatelja Salmana Rushdieja, ki ga je na javnem dogodku v zvezni državi New York 24-letni napadalec v petek večkrat zabodel, so v bolnišnici odklopili z ventilatorja, kar pomeni, da spet lahko samostojno diha in govori. Novico je medijem potrdil Rushdiejev agent Andrew Wylie, ki je pred tem prav tako dejal, da bo zaradi napada znani pisatelj lahko ob oko, piše britanski BBC.

Po agentovih besedah je 75-letni Rushdie prav tako utrpel hude poškodbe živcev na roki in jeter.

Kot smo že pisali, je Rushdieja večkrat zabodel 24-letni Hadi Matar iz New Jerseyja, ki ga obtožnica bremeni poskusa umora druge stopnje in napada. Matar je krivdo na sodišču zavrnil in je trenutno v okrožnem zaporu Chautauqua. Naslednjo obravnavo na sodišču bo imel v petek, poroča CNN. Grozi mu do 32 let zapora.

Več v prispevku Kaj bi lahko bilo v ozadju brutalnega napada na pisatelja Salmana Rushdieja.

75-letnemu Rushdieju so večkrat grozili s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo.

Kot smo že pisali, so se na novico o napadu na Rushdieja odzvali številni literati, kulturniki, zvezdniki in politiki. Nad napadom na enega največjih pisateljev sodobnega časa so med drugim pretreseni v mednarodnem odboru Pisatelji in pisateljice za mir, katerega član je tudi Rushdie. Med tistimi, ki so ob napadu na Rushdieja opozorili na pomen svobode izražanja, je bil tudi ameriški predsednik Joe Biden. “Resnica. Pogum. Odpor. Zmožnosti deliti ideje brez strahu. To so osnovni gradniki vsake svobodne in odprte družbe,” je po navedbah Reutersa sporočil predsednik ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!