“Policija v Minneapolisu se rutinsko poslužuje nasilnih in rasističnih praks”

Svet 16. Jun 202319:13 2 komentarja
PROFIMEDIA

Policija v Minneapolisu v Minnesoti se rutinsko poslužuje nasilnih in rasističnih praks, je v petek ugotovilo ameriško pravosodno ministrstvo v poročilu, objavljenem tri leta po tistem, ko so mestni policisti umorili temnopoltega Georgea Floyda.

Policijska uprava Minneapolisa uporablja prekomerno silo, vključno z neupravičeno smrtonosno silo, in nezakonito diskriminira temnopolte in prebivalce indijanskega rodu pri izvrševanju zakona, je ugotovilo ministrstvo.

V poročilu so podrobno opisani številni primeri, ko je policija v Minneapolisu streljala na neoborožene ljudi, ki niso ogrožali nikogar, in sicer tako pred Floydovo smrtjo 25. maja 2020 kot po njej.

Med najbolj razvpitimi je bil primer ženske, ki je poklicala številko za klic v sili, da bi prijavila spolni napad, policist pa jo je ob prihodu na kraj dogodka ubil.

Georgea Floyda je ubil policist Derek Chauvin, ki mu je skoraj deset minut pritiskal s kolenom na vrat, medtem ko so ga opazovali trije drugi policisti in odganjali priče, ki so opozarjale na pretirano nasilje. Njegova smrt je sprožila proteste po vsej državi zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi in tudi proti simbolom rasizma.

George Floyd
Eric Miller/REUTERS

Policisti redno zavračali posredovanje

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je na podlagi poročila sporočil, da je Minneapolis načeloma pristal na program strogega nadzora pravosodnega ministrstva, ki bo vodil v reforme.

#related-news_2

Garland je dejal, da je študija pokazala, da je policija v Minneapolisu kršila številne ustavne pravice ljudi v skupnosti. “Floydova smrt je imela nepopravljiv vpliv na skupnost v Minneapolisu, našo državo in po vsem svetu”, je dejal Garland na tiskovni konferenci.

Povedal je tudi, da so policisti v Minneapolisu redno zavračali posredovanje, ko so njihovi kolegi uporabljali prekomerno silo, čeprav bi to morali storiti. “Derek Chauvin je, preden je ubil Georgea Floyda, večkrat uporabil prekomerno silo tudi ob drugih priložnostih, ko je več kolegov stalo ob strani in ga ni ustavilo,” je dejal minister.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje