Policist, ki je umoril Georgea Floyda, priznal kršenje državljanskih pravic

Svet 15. Dec 202118:04 > 18:04 0 komentarjev
Derek Chauvin
Reuters

Nekdanji policist iz Minneapolisa Derek Chauvin, ki je bil na državnem sodišču obsojen zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda, je v sredo priznal krivdo za kršenje Floydovih državljanskih pravic po zvezni zakonodaji. Na državnem sodišču se je Chauvin izrekel za nedolžnega.

Chauvin je bil junija obsojen na 22 in pol let zapora, ker je med poskusom aretacije maja lani pred pričami dušil na tleh ležečega Floyda s kolenom na njegovem vratu, dokler ga ni zadušil. Floydov umor je sprožil val protestov proti policijskemu nasilju po ZDA.

Chauvin se je na kazen pritožil, zveznim tožilcem pa priznal, da je pri aretaciji Floyda uporabil pretirano silo in mu s tem kršil državljanske pravice, poročajo lokalni mediji v Minnesoti.

Chauvin že v preteklosti v preiskavi

Chauvin je že leta 2017 priznal krivdo za podobno postopanje z mladoletnikom, vendar je takrat ostal na položaju. Po zvezni zakonodaji mu sedaj grozi med 20 in 25 let zapora.

ZDA imajo zakone proti kršenju državljanskih pravic zaradi zgodovine rasizma predvsem na jugu ZDA, kjer so državna in lokalna sodišča sproti oproščala belce zaradi nasilja nad temnopoltimi.

V odmevnih primerih, ko se morilcem ni zgodilo nič, je nato v imenu pravice vskočilo zvezno pravosodno ministrstvo z obtožnico o kršenju državljanskih pravic. Te kršitve prinašajo visoke zaporne kazni.

Chauvin bo sedaj zagotovo nekaj let v zaporu, četudi bi na primer njegova pritožba na izrečeno kazen zaradi umora na državnem sodišču uspela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!