Politična kriza v Sudanu korak bližje rešitvi

Svet 21. Nov 202114:30 > 16:19 0 komentarjev
Sudan
PROFIMEDIA

Iz Kartuma so sporočili, da so vojaški vrh, ki je konec oktobra s silo prevzel vodenje države, in nekateri predstavniki civilistov sklenili dogovor, ki naj bi stabiliziral sudanski politični parket. Vodenje vlade je ponovno prevzel premier Abdal Hamdok. Del civilne družbe pa dogovor zavrača in še naprej protestira, saj se mu vojaški vrh ne zdi legitimen sogovornik.

V nestabilnem Sudanu, kjer je 25. oktobra vojska s silo prevzela vodenje države, se morda bliža konec najtežjega obdobja politične krize. Sudanski general Abdel Fatah al Burhan in premier Abdal Hamdok, ki je bil odstavljen v vojaškem udaru, sta se dogovorila, da se Hamdok vrača na premierski položaj, so danes sporočili posredniki v pogovorih o rešitvi krize v državi.

“Dosežen je bil politični dogovor med generalom al Burhanom, Abdalom Hamdokom, političnimi silami in civilnodružbenimi organizacijami, da se Hamdok vrne na premierski položaj, in o izpustitvi političnih zapornikov,” je sporočil posrednik Fadlala Burma, vodja vplivne stranke Umma, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega dogovor v 14 točkah, pri katerem so posredovali akademiki, novinarji in politiki, ponovno vzpostavlja ustavni, pravni in politični konsenz glede prehodnega obdobja po strmoglavljenju dolgoletnega avtokrata Omarja al Baširja leta 2019. V skladu z dogovorom, ki sta ga premier in general podpisala nekaj minut pred tem, bo Hamdok sestavil vlado, v kateri bodo civilisti. Na čelu prehodne vlade bo ob njem še al Burhan kot vodja suverenega sveta, v katerem pa so tudi predstavniki vojske.

Predvidoma bodo izpuščeni vsi, ki so bili nedavno pridržani iz političnih razlogov.

Abdal Hamdok
(Abdal Hamdok.) Sarah Meyssonnier/REUTERS

Premier Hamdok ni več v hišnem priporu

Iz Hamdokovega kabineta so kasneje sporočili, da je vojska odpravila hišni pripor za premierja. “Hišni pripor za premierja Abdalo Hamdoka je bil odpravljen, sile, ki so varovale njegovo hišo, pa so se umaknile,” so navedli. Po poročanju državne televizije je že prišel v predsedniško palačo v prestolnici Kartum, kjer je tudi sedež vlade.

V civilnodružbenem gibanju Sile za svobodo in spremembo, ki je vodilo tudi proteste proti al Baširju, so medtem zavrnili današnji dogovor. S “pučisti”, so sporočili, se ne bodo pogovarjali. Tudi danes nadaljujejo s protesti, ki od 25. oktobra potekajo proti vojaškemu vrhu in njegovi prilastitvi oblasti. Vojska je proteste nasilno zatirala, doslej pa je umrlo več kot 40 oseb. Največ žrtev so zabeležili v sredo, ko je bilo ubitih najmanj 16 protestnikov.

Sudan
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!