Poljakinja prvič opisala izkušnjo, v kateri se je znašla zaradi prepovedi splava

Svet 18. Apr 202316:06
Poljska
PROFIMEDIA

Svojo zgodbo je z javnostjo prvič delila Poljakinja Ania, ženska v stiski, ki ji je (nedavno obsojena) aktivistka Justyna Wydrzyńska želela pomagati tako, da ji je poslala tablete za umetno prekinitev nosečnosti.

Pred mesecem dni je bila na Poljskem na osemmesečno opravljanje javnih del – kot prva aktivistka – obsojena Justyna Wydrzyńska. Ženski v stiski, njen psevdonim je Ania, je poslala tablete za splav, s tem pa je kršila izjemno strogo poljsko zakonodajo, ki splav skorajda v celoti prepoveduje, kazni pa predvideva za vse, ki pomagajo prekiniti nosečnost. Po daljši tišini, ko se v času sodnega procesa ni oglašala v javnosti, je Ania zdaj spregovorila o svoji zgodbi.

“Pred nekaj več kot tremi leti sta se moje življenje in moj pogled na svet povsem spremenila,” je v uvodu svoje pripovedi poudarila Ania. Decembra leta 2019 je kot mati triletnega otroka zanosila drugič, nosečnost je bila načrtovana, do odločitve o prekinitvi pa so jo po lastnih besedah vodili zares hudi zapleti.

Ania se je po lastnih besedah za svoje življenje ustrašila po tem, ko so v ginekološki ambulanti potrdili njeno nosečnost. Že pred pregledom je občutila močno slabost, trebuh jo je močno bolel, izbruhala pa naj bi vse, kar je zaužila. Simptomi so bili podobni tistim iz prve nosečnosti, ko so ji diagnosticirali nekontrolirano in hudo slabost, zaradi katere je bila tudi hospitalizirana. Ker sta bila tokrat (torej drugič) zarodka dva, je bila prepričana, da bodo simptomi še toliko hujši.

Dneve oziroma tedne po pregledu je Ania po lastnih besedah preživela v postelji. “Večino časa sem bruhala žolč,” je opisala in poudarila, da je izbljuvala celo vodo. “Izgubila sem deset kilogramov. Visoka sem 172 centimetrov in tehtala sem 45 kilogramov. Bila sem sestradana in izčrpana.” Po njenih besedah je temu konec januarja sledila hospitalizacija, vendar se v bolnišnici njeno stanje ni bistveno izboljšalo. Tudi medicinsko osebje ji ni bilo v uteho.

Splav, Poljska
PROFIMEDIA

“Nekega dne je prišla ginekologinja in mi povedala, da če ne bom začela jesti, me bodo intravenozno hranili in bom morala ležati do poroda,” je izpostavila Ania in dodala, da jo je bilo zelo strah. Odločila se je, da nosečnost prekine. Vendar ji zakonodaja tega ni omogočala – splav je na Poljskem namreč dovoljen le v primeru, ko je nosečnost posledica posilstva oziroma incesta ali če je ogroženo življenje nosečnice. Prav tako je splavu po njenih navedbah nasprotoval njen takratni partner.

Ania je svojo zgodbo povedala za revijo The Nation.

Da bi lahko zapustila bolnišnico, je Ania osebju lagala, koliko jé, ko so jo tehtali, pa je pod obleko skrila plastenke vode. Ania si je, kot je opisala, nosečnost nato želela prekiniti v Nemčiji, kjer je v preteklosti živela, a potovanje zanjo ni bilo možno zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja. Takrat je bila v 12. tednu nosečnosti, splav s tabletami pa je ostal kot edina varna možnost. Da ji bodo poslali tablete, so ji nato zagotovili aktivisti organizacije Ciocia Basia, ki ženskam v stiski pomaga dostopati do splava.

Tablete ji je nato poslala Justyna Wydrzyńska, a je, preden jih je zaužila, interveniral njen partner. Ker mu jih ni želela izročiti, je poklical policijo.

Umetno prekinitev nosečnosti je nato Ania povzročila sama – na nevaren način, ki bi bil lahko v primeru še večjih zapletov usoden za njeno življenje. “Če bi bila v poziciji, v kateri je bila februarja 2020 Justyna in bi vedela, da noseča oseba proti svoji volji moleduje za tablete za splav, ki bi jih imela, bi ji jih dala,” je ob koncu svoje pripovedi za The Nation še dodala Ania.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.