Poljska bo na mejo z Belorusijo poslala še 10.000 vojakov

Svet 10. Avg 202314:56 6 komentarjev
Mariusz Blaszczak, poljski obrambni minister
Mariusz Blaszczak, poljski obrambni minister (Foto: PROFIMEDIA)

Poljska namerava z dodatnimi 10.000 vojaki okrepiti varnost na vzhodni meji z Belorusijo, kjer naj bi bila po besedah Varšave navzoča ruska najemniška skupina Wagner. Na poljskem obrambnem ministrstvu pravijo, da želijo na ta način prestrašiti potencialnega agresorja.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je pojasnil, da bo 4.000 vojakov neposredno sodelovalo v operacijah v podporo mejni policiji, 6.000 pa jih bo v rezervi.

“Za namestitev dodatnih vojakov smo se odločili, da bi agresorja prestrašili, tako da si ne bo upal napasti Poljske,” je dejal, potem ko je v sredo napovedal, da bodo v dveh tednih na mejo z Belorusijo poslali dodatnih 2.000 vojakov, ki se bodo pridružili 2.000 kolegom, ki so tam že razporejeni.

Poljska, ki je članica zveze Nato, je nedavno opozorila na nevarnost provokacij iz Belorusije in na potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tamkajšnja navzočnost ruske najemniške skupine Wagner. V Belorusiji naj bi bilo več tisoč članov Wagnerja, ki so se tu namestili iz Rusije po poskusu upora. V zadnjem času naj bi se nameščali bliže meji s Poljsko, medtem ko se po navedbah Minska njihov tabor nahaja deset kilometrov daleč. Tu naj bi urili beloruske vojake, navaja britanski BBC.

Minuli teden je Varšava Belorusiji očitala tudi, da sta njena vojaška helikopterja kršila poljski zračni prostor. Minsk je to zanikal, Varšavo pa obtožil, da želi znova najti opravičilo za kopičenje svojih vojakov in opreme blizu meje z Belorusijo.

Poljska Rusiji in Belorusiji še vedno očita izsiljevanje s prebežniki

Varšava tudi obtožuje Minsk in Moskvo, da s ciljem destabilizacije regije organizirata nov pritok prebežnikov v Evropsko unijo. Po podatkih poljske mejne straže je od začetka leta v državo skušalo vstopiti 19.000 migrantov in beguncev, medtem ko jih je bilo v celotnem lanskem letu 16.000. Prejšnji mesec pa je poljsko mejo poskušalo prečkati več kot 4.000 prebežnikov.

Poljska sicer že od leta 2021 trdi, da Minsk spodbuja ljudi z Bližnjega vzhoda in Afrike k potovanjem v Belorusijo z namenom nezakonitega prečkanja meje s Poljsko. Na Belorusijo mejita sicer še dve članici EU, Litva in Latvija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje