Poljska na pogovor poklicala belgijskega veleposlanika

Svet 29. Okt 202119:21 0 komentarjev
Alexander De Croo Mateusza Morawieckega
Johanna Geron/REUTERS

Poljska je danes na pogovor poklicala belgijskega veleposlanika v Varšavi, potem ko je bil belgijski premier Alexander De Croo kritičen do izjav poljskega premierja Mateusza Morawieckega in je opozoril, da se v sporu z Brusljem glede sporne reforme pravosodja slednji "igra z ognjem", poročajo tuje tiskovne agencije.

“Belgijski premier De Croo je šel predaleč pri preizkušanju meja poljsko-belgijskih odnosov,” je dejal tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina.

Poljski premier Morawiecki je v pogovoru za Financial Times v začetku tedna izjavil, da se bo Poljska z vsemi sredstvi borila za svoje pravice, če bo Evropska komisija proti njej sprožila “tretjo svetovno vojno” in ji naložila finančne sankcije.

“Kaj se bo zgodilo, če bo Evropska komisija začela tretjo svetovno vojno? Če bodo začeli vojno, bomo branili svoje pravice z vsem orožjem, ki je na razpolago,” je Morawiecki odgovoril na vprašanje, ali bi lahko Varšava z vetom preprečila sprejetje podnebnega paketa EU. Bruselj je pozval, naj opusti grožnje in finančne sankcije, če si želi rešitve spora, saj se Poljska ne bo pogajala s “pištolo na glavi”.

“Igrate nevarno igro, igrate se z ognjem, ko iz notranjepolitičnih razlogov vodite vojno z evropskimi kolegi,” je na predavanju na College of Europe v Brugesu dejal De Croo. “Naša zveza je zveza vrednot, ne bankomat. Ne morete pospraviti vsega denarja v žep in zavračati vrednote,” je še opozoril De Croo.

Poljska že dalj časa v sporu z Evropsko komisijo

Kot so danes sporočili v Varšavi, takšne izjave “ne pomagajo” pri ustvarjanju dobrih poljsko-belgijskih odnosov.

Varšava je zaradi pravosodnih reform in neodvisnosti sodstva na Poljskem že dlje časa v sporu z Evropsko komisijo. Spor se je dodatno zaostril, ko je poljsko ustavno sodišče odločilo, da deli evropske zakonodaje niso v skladu s poljsko ustavo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala, da bo komisija blokirala pomoč EU, dokler država ne umakne nekaterih pravosodnih reform. Sodišče EU pa je ta teden naložilo Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!