Poljska načrtuje revizijo preiskave letalske nesreče v kateri je umrl Kaczynski

Svet 19. Jan 202420:35 2 komentarja
letalska nesreča pri Smolensku
Foto: PROFIMEDIA

Poljska vlada je kmalu po prevzemu oblasti razpustila komisijo za preiskavo letalske nesreče pri Smolensku leta 2010, v kateri je umrlo 96 ljudi, med njimi tudi takratni poljski predsednik Lech Kaczynski. Zdaj pa namerava preučiti tudi delo te komisije, je danes napovedal poljski obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

“Nova preiskava se ne bo osredotočila na vzroke letalske nesreče, ampak bo preverjala delo komisije,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil namestnik obrambnega ministra Cezary Tomczyk.

V strmoglavljenju letala poljske vlade 10. aprila 2010 v bližini Smolenska v Rusiji je umrlo 96 ljudi, ki so bili na poti na spominsko slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu leta 1940. Na krovu letala so bili takratni poljski predsednik Lech Kaczynski ter številni vodilni predstavniki poljske politike in vojske.

letalska nesreča pri Smolensku
Foto: PROFIMEDIA

Nesreča posledica napake in spleta okoliščin ali atentat?

V preiskavi, ki je sledila, so tako poljski kot ruski preiskovalci prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in neustrezne kontrole letalskega prometa. Nekdanja poljska vlada pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS) pa je kljub temu leta 2015 ustanovila preiskovalno komisijo in sprožila novo preiskavo strmoglavljenja.

Številni člani stranke PiS, tudi njen vodja Jaroslaw Kaczynski, sicer brat umrlega predsednika, trdijo, da je šlo za atentat, ki so ga verjetno izvedli Rusi.

Komisija je aprila lani predstavila poročilo o letalski nesreči, vendar po mnenju strokovnjakov ni vsebovalo nobenih prepričljivih dokazov, da je bilo strmoglavljenje posledica napada. Nova poljska vlada pa jo je decembra, kmalu po prevzemu oblasti, razpustila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje