Poljska opozicija vse bližje oblikovanju vlade. Kako bo odločil predsednik?

Svet 24. Okt 202314:52 0 komentarjev
Donald Tusk
Donald Tusk (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Dober teden po parlamentarnih volitvah na Poljskem je opozicijsko zavezništvo treh strank z Donaldom Tuskom na čelu vse bližje oblikovanju vlade. Predstavniki strank pravijo, da so pripravljeni oblikovati koalicijo, predsednika države Andrzeja Dudo pa vzpodbujajo h konstruktivnemu sodelovanju.

Poljska opozicija, ki je na nedavnih volitvah osvojila večino glasov, je danes sporočila, da je pripravljena oblikovati vladno koalicijo. Predsednika države Andrzeja Dudo, ki je začel niz srečanj s strankarskimi voditelji, pozivajo, naj ji podeli mandat za sestavo vlade.

Na volitvah 15. oktobra je sicer največ glasov osvojila vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), a je ostala brez parlamentarne večine in ima le malo možnosti za sestavo koalicije. Večino so si zagotovile opozicijske stranke na čelu z Državljansko koalicijo (KO) nekdanjega premierja Donalda Tuska. Ta namerava vlado oblikovati s sredinskim zavezništvom Tretja pot in levo Novo Levico. Skupaj imajo 248 poslancev v 460-članskem parlamentu.

Poljski predsednik Andrzej Duda, ki je sicer povezan s PiS, je danes začel niz srečanj s strankarskimi voditelji, da bi se odločil, komu podeliti mandat za sestavo vlade. Voditelji trojice strank ga enotno pozivajo, naj ga zaupa Tusku.

Zavezništvo trojice strank je pripravljeno

“Računam na konstruktivno sodelovanje s predsednikom in hitre odločitve. Poljski narod čaka nanje. Mi smo kadarkoli pripravljeni na delo,” je v skupni izjavi voditeljev trojice strank v parlamentu dejal Tusk, ko je potrdil, da bo premierski kandidat zavezništva trojice strank.

Da so odločeni oblikovati večino, je zatrdil tudi sovoditelj Tretje poti Wladyslaw Kosiniak-Kamysz in dodal, da bodo na srečanjih danes in v sredo pri predsedniku enotno predlagali Tuska za premierja.

Duda ima danes na programu srečanje s predstavniki PiS in KO, v sredo pa s Tretjo potjo in Novo levico.

V skladu s poljsko ustavo mora Duda v 30 dneh po volitvah sklicati sejo parlamenta. Nato ima 14 dni časa, da predlaga kandidata za predsednika vlade, ki mora nato v 14 dneh pridobiti zaupnico v parlamentu. Nova vlada bi lahko prinesla preobrat v poljski politiki, od suverenistične vizije razvoja države k bolj proevropski.

Tusk, nekdanji predsednik Evropskega sveta in bivši poljski premier, je med volilno kampanjo obljubljal obnovo odnosov z EU in deblokado sredstev, zamrznjenih v okviru spora glede stanja vladavine prava na Poljskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!