Poljski bodo predvidoma na meji z Belorusijo pomagali češki vojaki

Svet 08. Dec 202118:35 0 komentarjev
Belorusija - Poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Poljska je zaradi stanja na meji z Belorusijo za pomoč zaprosila Češko. Ta namerava na mejo poslati do 150 vojakov, ki bodo mejo pomagali varovati do pol leta. V zadnjih 24 urah so zabeležili 51 poskusov nezakonitega prečkanja meje, Poljska je prebežnike vrnila v Belorusijo.

Češka namerava na Poljsko poslati do 150 vojakov, ki bodo pomagali varovati poljsko mejo z Belorusijo, je po današnji seji češke vlade sporočil obrambni minister, ki opravlja tekoče posle Lubomir Metnar. Odločitev vlade mora potrditi še češki parlament, a je njegova podpora zagotovljena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mandat čeških vojakov na poljski meji naj bi trajal 180 dni. Poljska je zaradi stanja na meji z Belorusijo zaprosila za podporo v obliki bojnih inženircev.

Več tisoč prebežnikov  iz različnih kriznih območij poskuša že več tednov iz ozemlja Belorusije nezakonito prečkati poljsko mejo, ki je hkrati zunanja meja EU. Evropska unija beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku očita, da je namerno v državo zvabil prebežnike in jih začel pošiljati proti zunanji meji EU v odgovor na sankcije proti beloruskemu režimu.

V zadnjih 24 urah so medtem zabeležili 51 poskusov nezakonitega prečkanja meje, je danes sporočila poljska meja straža. Med drugim je skupini 35 prebežnikov uspelo prebiti ovire na meji v bližini vasi Czeremsza, so dodali. Vse so pridržali in jih vrnili v Belorusijo.

Belorusija - Poljska Belorusija - Poljska
Profimedia
Belorusija - Poljska Belorusija - Poljska
Kacper Pempel/REUTERS
Belorusija - Poljska Belorusija - Poljska
Profimedia
Belorusija - Poljska Belorusija - Poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Poljska vojska je v torek v gozdu v bližini meje z Belorusijo našla truplo prebežnika. Identitete moškega zaenkrat ne morejo potrditi, čeprav so pri njem našli nigerijski potni list, saj ni jasno, ali je bil njegov.

Na meji med Poljsko in Belorusijo je umrlo že več prebežnikov, ki so skušali priti v Evropsko unijo. Humanitarne organizacije svarijo, da bi se lahko število smrtnih žrtev zaradi težkih zimskih razmer še povečalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!