Poljski finančni minister odstopil zaradi težav pri izvajanju davčne reforme

Svet 07. Feb 202218:52 0 komentarjev
Tadeusz Koscinski
PROFIMEDIA

Vodstvo vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS) je danes sprejelo odstop Tadeusza Koscinskija s položaja finančnega ministra. Njegove naloge bo začasno opravljal predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Razlog za odstop so pomanjkljivosti pri izvajanju nove davčne reforme.

Vodstvo stranke PiS je odločitev sporočilo po približno štiri ure trajajoči seji. Tadeusz Koscinski je z odstopom prevzel politično odgovornost za pomanjkljivosti pri izvajanju novih davčnih predpisov, je po seji dejala uradna govorka stranke PiS Anita Czerwinska.

Glede zamenjave Koscinskega je Czerwinska dejala, da “se je treba o kandidaturi dogovoriti s predsednikom”.

Nov davčni sistem, ki je bil uveden z letošnjim letom, bi po obljubah poljske vlade prinesel koristi 80 odstotkom Poljakom. Vendar je davčno reformo zaznamoval težaven začetek, saj poljski davkoplačevalci niso zadovoljni z zapletenimi spremembami, navaja PAP.

Mateusz Morawiecki je Koscinskija za finančnega ministra predlagal, potem ko je novembra 2019 dobil mandat za sestavo vlade. Morawiecki in Koscinski sta bila namreč nekoč sodelavca na banki Zachodni WBK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!