Poljski Maldivi, kjer se boste počutili kot na Hrvaškem

Potovanja 14. Maj 202419:47 2 komentarja
Poljski Maldivi
Foto: @cyberdron.pl/INSTAGRAM

Nekoč je bil tam kamnolom, danes pa so tam poljski Maldivi, domače agencije pa jih oglašujejo kot kraj, kjer se "bodo obiskovalci počutili kot na Hrvaškem".

Ste vedeli, da imajo na Poljskem Maldive? Seveda ne gre za otoško državo, ampak za park na jugu Poljske, kjer je bil nekoč kamnolom.

Parku danes jezero z nenavadno barvo in lesenim sprehajališčem daje vtis nekakšnega tropskega kraja. Gre za park Gródek, ki je blizu mesta Jaworzno pri Katovicah na jugu države, sicer nedaleč od meje s Češko in Slovaško.

Kamnolom je deloval več kot sto let, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa so ga zaprli. Kljub industrijskemu nastanku je park bogat z raznolikimi naravnimi habitati, travniki, močvirji, gozdovi, območje pa je polno privlačnih razglednih točk, do katerih vodijo sprehajalne poti. Dve turkizni jezeri oziroma zbiralnika vode v nekdanjih kamnolomih se imenujeta Wydra in Orka.

Poljski Maldivi Poljski Maldivi
Foto: @cyberdron.pl/INSTAGRAM
Poljski Maldivi Poljski Maldivi
Foto: PROFIMEDIA
Poljski Maldivi Poljski Maldivi
Foto: PROFIMEDIA
Poljski Maldivi Poljski Maldivi
Foto: PROFIMEDIA

Jezero Wydra z lesenim sprehajališčem je najbolj fotografiran del parka in najbolj fotogeničen. Vsaj v toplejšem delu leta, ko sonce vodo obarva turkizno — v zimskem času kraj zaradi vremena sicer ni precej privlačen.

Agencije, ki organizirajo obisk poljskih Maldivov — pod tem imenom kraj tudi oglašujejo —, obiskovalcem obljubljajo, da se bodo počutili kot na Hrvaškem, poroča Punkufer.

Drugo jezero Orka je ponekod globoko 18,5 metra. Po pisanju portala Punkufer je lokacija še posebej zanimiva, saj sta na dnu jezera potopljena ladja in dva bagra, ki si ju lahko ogledata v potapljaški opremi.

Vendar pa lahko poljski Maldivi tudi nekoliko razočarajo. V parku namreč ni bogate gostinske ponudbe, obiskovalci lahko naletijo le na prodajalca sladoleda na parkirišču na vrhuncu sezone. So pa odlična ideja za poldnevni izlet v naravo iz Krakova ali Katovic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje