Poljski poslanci o prepovedi splava. Aktivisti: To je vojna proti ženskam

Svet 01. Dec 202114:12 > 14:28 1 komentar
Poljska
PROFIMEDIA

Leto dni po prelomni odločitvi poljskega ustavnega sodišča, ki je vodila do zakonske prepovedi prekinitve nosečnosti v primerih poškodb zarodka/ploda, se je na dnevnem redu spodnjega doma poljskega parlamenta znašel še predlog o popolni prepovedi splava. Če bodo poslanci in za njimi senatorji potrdili zakonodajni predlog v trenutni obliki, bo splav na Poljskem prepovedan tudi, ko je ogroženo zdravje nosečnice. Aktivisti za človekove pravice so zakonodajni predlog, ki ga je pripravila konservativna katoliška organizacija, označili za krut napad na pravice žensk. Poleg tega bodo poljski poslanci prav tako razpravljali o ustanovitvi posebnega inštituta, ki bi bdel nad ločitvami.

Na dnevnem redu poslancev spodnjega doma poljskega parlamenta, sejma, je danes razprava o zakonodajnem predlogu, ki predvideva popolno prepoved splava na Poljskem.

Dobro leto dni po tem, ko je poljsko ustavno sodišče sprejelo odločitev o prepovedi splava v primerih poškodb zarodka/ploda, bodo poslanci odločali še o tem, ali splav prepovedati tudi, ko je ogroženo zdravje oziroma življenje nosečnice ali ko je nosečnost posledica kaznivega dejanja (posilstvo, incest).

Poslanci poljskega sejma bodo ob današnjem prvem branju po informacijah N1 predlog zelo verjetno vrnili pristojni komisiji, da ga dopolni. “To je prava vojna proti ženskam na Poljskem,” je komentirala Marta Lempart, voditeljica gibanja Stavka žensk (Strajk Kobiet). Če bodo poslanci in za njimi senatorji potrdili zakonodajni predlog v trenutni obliki, bo zarodek/plod od spočetja definiran kot “otrok”, veliko strožje pa bodo tudi kazni za ženske, ki umetno prekinejo nosečnost, in njihove pomočnike.

“Zlovešč” zakon, hude posledice za ženske

Medtem ko trenutna poljska zakonodaja predvideva zaporne kazni “le” za tiste, ki karkoli pripomorejo, da se prekine nosečnost, novi zakonodajni predlog predvideva zaporne kazni tudi za ženske, ki opravijo splav. Splav bi po obstoječem kazenskem zakoniku obravnavali skladno s členi o povzročitvi smrti, ki predvidevajo večletne zaporne kazni, vključno z dosmrtnim zaporom. Kritiki prav tako opozarjajo, da bi zakon, če bo sprejet, lahko služil kot podlaga za kazenski pregon žensk, ki spontano splavijo, češ da niso bile dovolj pazljive.

Da so napadi na pravice žensk do reproduktivnega zdravja nesprejemljivi, so včeraj s protestnimi akcijami opozorili poljski aktivisti: 

Do zakonodajnih predlogov je bila med drugimi kritična Irene Donadio z evropskega dela federacije Planned Parenthood Federation, ki si prizadeva za uresničevanje spolnih in reproduktivnih pravic. Tudi po njenem obstaja bojazen, da bodo kaznivega dejanja obtožili ženske, ki spontano splavijo, navaja tiskovna agencija AP. Ob tem je spomnila na Salvador, kjer je splav kriminaliziran in so ženske, ki so po spontanem splavu hospitalizirane, pogosto osumljene, da so same povzročile prekinitev nosečnosti.

V mednarodni organizaciji Amnesty International (AI) so poljski zakonodajni predlog, ki splav enači z ubojem, opisali kot “zlovešč”. Kot je komentirala svetovalka AI Esther Major, je predlog del “vala krutih in diskriminatornih napadov poljskih zakonodajalcev na pravice žensk, ki ogroža zdravje in življenje žensk, deklic ter vseh, ki potrebujejo splav”. Če bo zakon sprejet, tako AI, bo verjetnost škode za ženske in dekleta večja, ogrožena pa bodo lahko tudi njihova življenja.

Še bolj kot na Poljskem je dostop do splava v Evropi omejen na Malti, kjer je umetna prekinitev nosečnosti povsem prepovedana. V svetovnem merilu splav povsem prepoveduje le peščica držav, med njimi so srednjeameriške države Honduras, Salvador in Nikaragva, navaja nevladna organizacija Center for Reproductive Rights.

Poljska
PROFIMEDIA

Pod vprašanjem tudi ločitve

Zakonodajni predlog o prepovedi splava, ki ga obravnava sejm, je pripravila ultra konservativna organizacija Fundacija za pravico do življenja. Poslanci predlog obravnavajo, saj je organizacija zbrala (najmanj) 100.000 podpisov podpore.

Predlagana prepoved splava pa ni edini konservativni ukrep, ki te dni razburja poljsko javnost. Poslanci bodo prav tako razpravljali o ustanovitvi Inštituta za družino in demografijo, ki bi bdel nad ločitvami in rojstvi ter katerega vodja bi imel pristojnosti, da ne odobri ločitev. Poleg tega je poljska vlada napovedala tudi ustanovitev posebnega registra, kamor bi beležili nosečnosti in ki bi, kot opozarjajo aktivisti, omogočil nadzor nad tem, katere nosečnosti se končajo z rojstvom.

Poljsko in evropsko javnost je nedavno pretresla vest o 30-letni Poljakinji Izabeli, ki je umrla zaradi zapletov v 22. tednu nosečnosti. Kot je razvidno iz sporočil, ki jih je Izabela iz bolnišnice pošiljala mami, zdravniki ob zapletu niso nemudoma ukrepali, saj je bil plod še živ. Uradna preiskava dogodka še poteka, a zagovorniki pravic žensk vztrajajo, da je smrt nosečnice posledica stroge zakonodaje. Po njihovem strah pred morebitnimi sankcijami vpliva na odločitve zdravnikov.

Poljska
PROFIMEDIA

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje