Poljsko pretresajo razkritja o vladnem vohunjenju za predstavniki opozicije

Svet 30. Dec 202112:12
Pegasus
PROFIMEDIA

Poljsko v zadnjem času pretresajo razkritja, da je poljska vlada za predstavniki opozicije vohunila z opremo Pegasus. Vodja opozicije Donald Tusk je to označil za največjo krizo demokracije na Poljskem od konca komunizma. Premier Mateusz Morawiecki medtem trdi, da gre za lažne novice.

Kanadski inštitut Citizen Lab, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, je pretekli teden razkril, da so za več predstavniki opozicije na Poljskem vohunili z opremo izraelskega podjetja NSO Pegasus.

Med žrtvami naj bi bil senator iz vrst opozicijske stranke Državljanska platforma Krzysztof Brejza, ki je leta 2019 koordiniral predvolilno kampanjo stranke. Njegov mobilni telefon so v času volitev večkrat okužili z vohunsko programsko opremo, navaja inštitut.

Sledili pa naj bi še odvetniku Romanu Giertychu, ki je sodeloval v več sodnih primerih proti vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS), ter tožilki Ewi Wrzosek, ki nasprotuje vladnim reformam poljskega pravosodja.

“Njihova življenja so zelo pozorno spremljali – to je bilo zelo invazivno,” je v sredo dejal sodelavec Citizen Laba John Scott-Railton.

Tusk: To je največja, najgloblja kriza demokracije od leta 1989

Vodja Državljanske platforme Donald Tusk je dejal, da se kaj takšnega v zgodovini Poljske še ni zgodilo. “To je največja, najgloblja kriza demokracije od leta 1989,” je poudaril. Ob tem je zahteval parlamentarno preiskavo o uporabi Pegasusa.

Poljski premier navedbe označil za “lažne novice”

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller je dejal, da ne vidi razlogov za to, da bi parlamentarna komisija prevzela naloge tožilstva in sodišč. Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je navedbe označil za “lažne novice”. Poudaril je, da ni dokazov, da bi dejansko prišlo do vohunjenja. Če bi to potrdili, pa bi se lahko izkazalo, da je šlo za delo tujih obveščevalnih služb.

Prihaja še več odkritij

Pametni mobilni telefoni, na katere naložijo programsko opremo Pegasus, postanejo neke vrste žepne sledilne naprave. Uporabnik lahko bere sporočila lastnika telefona, pregleduje njegove fotografije, spremlja njegovo lokacijo in celo prižge videokamero, ne da bi lastnik to vedel.

Oprema, ki jo proizvaja izraelsko podjetje NSO Group, se je sicer poleti znašla v središču mednarodnega škandala, v okviru katerega so svetovni mediji odkrili, da so vlade po svetu Pegasus uporabljale za vohunjenje za aktivisti, novinarji, odvetniki in politiki.

Scott-Railton iz kanadskega inštituta Citizen Lab je medtem v pogovoru za AFP opozoril, da so razkritja vohunjenja na Poljskem verjetno “zgolj vrh ledene gore” in da prihaja še več odkritij.

Komentari

Vaš komentar