V Bruslju kritični do odločitve poljskega sodišča o primarnosti prava EU

Svet 07. Okt. 202118:19 > 20:57
Delite:
Poljsko ustavno sodišče
Foto: Profimedia

Nekatere določitve in sodne odločitve Evropske unije so v nasprotju s poljsko ustavo, je danes odločilo poljsko ustavno sodišče. S tem so pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Konkretno gre za določbe v evropskih dogovorih, s katerimi Evropska komisija utemeljuje pravico do soodločanja pri vprašanjih v zvezi s pravno državo. Predsednica ustavnega sodišča Julia Przylebska je danes naštela več členov evropskih dogovorov in listin, ki so po oceni sodišča v nasprotju s poljsko ustavo in pri katerih evropske institucije delujejo preko svojih pristojnosti.

Pred sodiščem se je zbralo nekaj deset protestnikov, ki so mahali z evropskimi zastavami in vzklikali “sramota” in “izdajalci”.

Govorec poljske vlade Piotr Muller je pozdravil odločitev sodišča, saj da potrjuje, da je “ustavno pravo nad drugimi viri prava”. Je pa dodal, da odločitev ne vpliva na tiste dele, kjer so pristojnosti EU določene z dogovori, med drugim pravila konkurenčnosti, trgovanja in varovanja potrošnikov.

Poljska, Varšava
Foto : Jacek Marczewski/Agencja Gazeta/REUTERS

Poljsko ustavno sodišče je večkrat preložilo odločanje o tem, ali ima pravo EU prednost pred poljskim nacionalnim pravom. To vprašanje je obravnavalo, ko ga je poljski premier Mateusz Morawiecki pozval, naj preuči odločitev Sodišča EU iz marca letos. To je ugotovilo, da bi lahko postopek imenovanja poljskih vrhovnih sodnikov predstavljal kršitev prava EU.

Bruselj in Varšava na bojni nogi

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da te reforme spodkopavajo vladavino prava.

Poljska, Varšava
Foto : Jacek Marczewski/Agencja Gazeta/REUTERS

Kritiki odločitev Varšave prav tako menijo, da s tem, ko preizprašuje primarnost prava Unije, vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS) ne le spodkopava svojo prihodnost v bloku sedemindvajseterice držav Unije, temveč tudi stabilnost EU kot take. PiS sicer vztraja, da izstop iz Unije, t. i. polexit, ni v njenem interesu.

Evropska komisija: Primarnost evropskega prava v srcu EU

Na odločitev poljskega sodišča so se odzvali tudi v Evropski komisiji. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je zagotovil, da bo Bruselj uporabil vsa orodja, da zagotovi primarnost evropskega prava na Poljskem.

Reynders je poudaril, da je primarnost evropskega prava nad nacionalnim pravom in zavezujoča narava odločitev evropskih sodišč “v srcu EU”. Dodal je, da mora še podrobneje preučiti odločitev poljskega sodišča, kljub temu pa se Evropska komisija ne bo zadrževala glede uporabe svojih pristojnosti v okviru dogovorov EU, da varuje evropsko pravo.

Komentari

Vaš komentar