Polovica Škotov bi zaradi želje po neodvisnosti glasovala za SNP

Svet 24. Nov 202218:40 0 komentarjev
škotska, neodvisnost
PROFIMEDIA

Približno polovica Škotov bi na naslednjih splošnih volitvah volilo Škotsko nacionalno stranko (SNP), če bi jih njihova zmaga lahko pripeljala do pogajanj o neodvisnosti Škotske z vlado v Londonu, kaže anketa, ki so jo opravili v sredo, po odločitvi vrhovnega sodišča o nedopustnosti referenduma brez privolitve Londona.

Vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu je v sredo soglasno odločilo, da škotska vlada ne sme izvesti referenduma o neodvisnosti brez privolitve vlade v Londonu. S tem je pritrdilo argumentom britanske vlade, ki je nasprotovala načrtom regionalne vlade v Edinburgu, da tak referendum, čeprav posvetovalne narave, izvede 19. oktobra prihodnje leto.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je še pred odločitvijo sodišča napovedala, da bodo to spoštovali, a če ta ne bo v prid škotske vlade, bo SNP na naslednjih volitvah nastopila zgolj s to temo, kar bo iz volitev dejansko naredilo glasovanje o neodvisnosti.

Britanska televizija Channel 4 je takoj v sredo med nekaj več kot 1000 ljudmi opravila anketo, ki je pokazala, da bi jih 51 odstotkov na naslednjih volitvah volilo SNP, če bi njihov glas pomenil tudi glasovanje za pogajanja o referendumu o neodvisnosti z Londonom.

Pri podobno postavljenem vprašanju je polovica vprašanih tudi odgovorila, da bi glasovala za SNP, če bi zmaga stranke vodila v odhod Škotske iz Združenega kraljestva, anketo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Škoti so o svoji neodvisni poti že odločali leta 2014. Takrat je šlo za pravno zavezujoč referendum, na izvedbo katerega je pristala tudi vlada v Londonu. Večina ljudi, 55 odstotkov, se jih je izrekla proti odcepitvi. A to je bilo pred brexitom, proti kateremu je glasovala večina prebivalcev Škotske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!