Pomanjkanje antibiotikov za otroke: zdravniki dobili navodila o zamenjavah

Slovenija 06. Jan 202313:16 1 komentar
Lekarna
Žiga Živulović Jr./BOBO

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so danes prejeli obvestilo o zdravilih in odmerkih, ki jih lahko namesto manjkajočih zdravil predpisujejo otrokom. Kot smo poročali pred dnevi, imajo lekarne po Sloveniji namreč težave z dobavo antibiotikov za otroke. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke sicer napoveduje, da bo pomanjkanje začasno.

Zdravniška zbornica Slovenije je svoje člane obvestila o ustreznih zamenjavah za antibiotike za otroke. Kot smo pred dnevi prvi poročali, se lekarne po državi namreč soočajo s pomanjkanjem antibiotikov za otroke, predvsem zdravil Ospamox in Hiconcil. Z obema zdravimo bakterijske okužbe na različnih delih telesa (denimo okužbe zgornjih ali spodnjih dihalnih poti, okužbe spodnjih sečnih poti in podobno).

Preberite še: Po zdravila v tujino, tudi Syntocinona in Ibuprofena Stada se pri nas ne dobi

Zbornica kot rešitev svojim članom predlaga, naj namesto peroralne suspenzije amoksicilina uporabljajo amoksicilin disperzibilne tablete v odmerku 125, 250, 375 ali 500 miligramov trikrat dnevno ali ustrezen odmerek penicilina. Za zdravljenje okužb pri otrocih so namreč na voljo disperzibilne tablete v odmerku 500 ali 1000 miligramov, ki jih lahko farmacevti razpolovijo ali razdelijo na četrtine.

“Glede na dejstvo, da ima amoksicilin široko terapevtsko okno, je odmerjanje 125 (četrt tablete v odmerku 500 miligramov), 250 (pol tablete), 375 (tri četrt tablete) in 500 miligramov na posamični odmerek trikrat dnevno primerno za praktično vse otroke,” so navedli.

Ob tem na zbornici opozarjajo, da ima amoksicilin s klavulansko kislino širši spekter delovanja, več stranskih učinkov in večji vpliv na pojav odpornih bakterij, zato ga kot zamenjavo za amoksicilin zdravniki ne smejo uporabljati.

“Velikanski problem”

“To je velikanski problem,” je o pomanjkanju antibiotikov za otroke v četrtek dejal tajnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik, ki je sicer pediater. Dodal je, da pomanjkanje zdravnikom predstavlja “kar precejšnjo težavo”, saj pacientom predpisujejo zdravila, potem pa jih lekarne obveščajo, da teh zdravil nimajo.

Predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Bojana Beović je ob tem opozorila, da je problem preskrbe z antibiotiki širši, “ker obstaja možnost, da se bodo uporabljala široko spektralna protimikrobna zdravila in bomo imeli še večji problem z mikrobno odpornostjo”.

Na ministrstvu za zdravje so za N1 pojasnili, da po njihovih informacijah do zamikov pri dobavah teh zdravil prihaja zaradi motenj, ki naj bi bile povezane s težavami v proizvodnji. “Načrtovanje proizvodnje posameznih zdravil je v domeni proizvajalcev, na kar ministrstvo nima vpliva,” so dodali.

S pomanjkanjem antibiotikov se sicer soočajo v vseh državah Evropske unije (EU). Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in veletrgovci z zdravili so pred dnevi napovedali, da bo to pomanjkanje pri nas le začasno. Hiconcil naj bi bil denimo spet na voljo že prihodnji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje