Rusko ustavno sodišče potrdilo priključitev ukrajinskih ozemelj Rusiji

Svet 02. Okt 202215:18 6 komentarjev
Rusija
Alexander Ermochenko/REUTERS

Rusko ustavno sodišče je danes uradno potrdilo priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v petek razglasil pripojitev Luganska, Donecka, Hersona in Zaporožja. Po ustavnem sodišču mora to sedaj potrditi še ruski parlament, ki naj bi o tem glasoval v ponedeljek. Papež Frančišek je medtem danes obžaloval rusko priključitev ukrajinskega ozemlja. Obenem je pozval ruskega predsednika Putina, naj konča vojno, pri čemer naj bi ga prvič nagovoril neposredno.

Rusko ustavno sodišče priključitve štirih ukrajinskih regij, ki je mednarodna skupnost ne priznava, ne vidi kot kršitev ruskih zakonov. Sprejetje regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje je v skladu z ustavo, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes sporočilo sodišče v Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek, več kot sedem mesecev po začetku ruske invazije na Ukrajino, na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi omenjenih ukrajinskih regij, skupaj s predstavniki proruskih oblasti vsake od teh regij. Tam so pred tem potekali mednarodno nepriznani referendumi, na katerih naj bi se večina prebivalstva izrekla za priključitev.

Po podpisu je ustavno sodišče te dokumente preverilo. Sedaj jih morata potrditi še oba domova ruskega parlamenta, zgornji – svet federacij in spodnji – duma.

Predsednik dume Vjačeslav Volodin je za rusko televizijo danes dejal, da bo duma v ponedeljek glasovala o predlogu amandmaja k ustavi v zvezi s priključitvijo Doneške in Luganske ljudske republike ter regij Herson in Zaporožje, kot tudi o ratifikaciji “mednarodnih sporazumov” v zvezi z aneksijo. Poslanci naj bi po pričakovanjih predloge podprli.

Novi sporazumi o priključitvi določajo, da so bile regije v vzhodni in južni Ukrajini pripojene Ruski federaciji in bodo postale štiri nove zvezne entitete, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Rusija
Alexander Ermochenko/REUTERS

To je sicer že drugič, da si je Rusija priključila ukrajinsko ozemlje v zadnjih osmih letih, potem ko je leta 2014 po zasedbi anektirala polotok Krim. Dejanje je sledilo istemu scenariju, ki je vključeval referendum med prebivalstvom, ki ga mednarodna skupnost ni priznala.

Papež obžaloval aneksijo

Papež Frančišek je danes obžaloval rusko priključitev ukrajinskega ozemlja. Obenem je pozval ruskega predsednika Putina, naj konča vojno, ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa, naj bo odprt za pogovore. Kot piše AFP, je papež, ki vseskozi poziva k dialogu, tokrat prvič od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja neposredno nagovoril Putina.

Obsodbo ruske aneksije so podali tudi predsedniki devetih držav članic zveze Nato. “Ponovno izražamo podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Ne priznavamo in ne bomo nikoli priznali ruskih poskusov priključitve kateregakoli dela ukrajinskega ozemlja,” so v izjavi zapisali predsedniki Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Severne Makedonije, Črne gore, Romunije in Slovaške.

Obenem so pozvali vse zaveznice Nata, naj v veliki meri okrepijo svojo vojaško pomoč Ukrajini, in izrazili podporo prizadevanjem Kijeva za pridružitev zavezništvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje