Vodja ruskih plačancev trdi, da so zavzeli Soledar. Ukrajina navedbe zanika

Svet 11. Jan 202307:09 > 11:163 komentarji
soledar
Foto: Bitka v Soledarju (Vir: State Border Guard Service Of Ukraine/via REUTERS)

Vodja zasebne vojaške skupine Wagner, ki se v Ukrajini bojuje skupaj z rusko vojsko, Jevgenij Prigožin je v torek zvečer najavil, da so prevzeli nadzor nad mestom Soledar. Navedbe o zavzetju mesta na vzhodu države, ki je pomembno tudi za obrambo Bahmuta in drugih mest v Donbasu, Ukrajina zanika.

Skupina Wagner, ki se s plačanci bojuje na strani ruske vojske v Ukrajini, trdi, da je po več dneh intenzivnih spopadov prevzela nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. Navedbe je že zanikala ukrajinska vojska.

“Soledar je bil, je in bo ostal ukrajinski,” so sporočili iz oddelka za strateško komuniciranje ukrajinske vojske. Kremelj je medtem pozval, naj se z razglasitvijo zmage v bitki za mesto ne hiti.

Zavzetje mesta razglasil vodja skupine Wagner

Da naj bi zavzeli mesto, je v torek zvečer sporočil vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Dodal je še, da v središču mesta ostaja obkoljena skupina ukrajinskih vojakov, v središču mesta pa še vedno potekajo boji.

Danes naj bi po njegovih besedah tudi sporočili število vojnih ujetnikov.

“Soledar je bil, je in bo ostal ukrajinski”

Oddelek za strateško komuniciranje ukrajinske vojske je medtem zanikal, da so sile skupine Wagner zasedle Soledar. Dejali so še, da so domnevne slike mesta, ki jih je ob razglasitvi zavzetja objavila skupina, nastale drugje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski vojaški opazovalci, ki jih je navajala nemška tiskovna agencija dpa, so sicer že pred tem trdili, da gre za “poceni propagando” in da so se ukrajinske enote le umaknile na nove položaje.

Iz Kremlja so medtem sporočili, da z razglasitvijo zmage ne gre hiteti. “Ne hitimo. Počakajmo na uradne objave,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da so v mestu priča “pozitivni dinamiki napredovanja”, in pozdravil “junaštvo” ruskih sil.

Težki boji za obrambo Soledarja

V torek je uradni Kijev sporočil, da ruske enote nadaljujejo napade na mesto. “Težki boji za obrambo Soledarja se nadaljujejo,” je na Telegramu sporočila namestnica obrambnega ministra Hana Maljar. Nasprotnik je utrpel hude izgube, je dodala.

Da so sile skupine Wagner napredovale pri pomikanju v mesto in da naj bi ga večji del nadzorovale, je sicer v torek poročalo tudi britansko obrambno ministrstvo, ki redno objavlja ocene stanja na bojišču.

Soledar, ki leži le deset kilometrov od obleganega Bahmuta, je del ukrajinske obrambne linije pred mestoma Slovjansk in Kramatorsk v vzhodni regiji Donbas, nad kateri si Rusija prizadeva vzpostaviti popoln nadzor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar